Cene kirija u Beogradu: Ne oslanjajte se na Ruse, gledajte na duži rok

06.06.2022

05:33

0

Stanodavci greše ako misle da mogu da ekstraprofitiraju na „ruskoj priči“ i podignu kiriju na duže vreme, upozoravaju stručnjaci. Kakve su cene u Beogradu?

Cene kirija u Beogradu: Ne oslanjajte se na Ruse, gledajte na duži rok
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia/Pixabay

Velika buka koja se na srpskom tržištu nekretnina digla oko „dolaska Rusa“ (i Ukrajinaca) i skoka cena stanova i u prodaji i u zakupu je samo to, „buka“ i incident i ozbiljni među onima koji prodaju stanove, kao i oni koji ih daju u najam, ne bi trebalo da se na to oslanjaju kao rešenje za zaradu, smatraju na Mojanekretnina.rs.

- Sam dolazak Rusa i Ukrajinaca nije uticao direktno na izdavanje u smislu da se broj stanova za izdavanje znatno smanjio ali se oko njihovog dolaska digla velika buka. To je dovelo do toga da se dosta stanodavaca na raznim stranama informiše o prosečnoj ceni izdavanja u njihovom kraju pa onda pomisle da bi umesto 300 evra mogli da dobiju čak 400 evra za isti stan. Ovakve cene nisu održive i neće proći mnogo vremena da stanodavci shvate da teško mogu izdati stan na duže vreme za visinu kirije koju traže i da im je bolje konstantno izdavanje nego kratkoročna dodatna zarada – kaže za 24sedam, Igor Manjenčić, osnivač i direktor ovog specijalizovanog portala za nekretnine.

Situacija nije održiva ne samo zbog cene nego i zbog kratkotrajnosti povoda, što se dodatno mora uzeti u obzir.

- Interesovanje Rusa za Beograd je ionako u opadanju, pa se ne očekuje pritisak na cenu sa te stane – zaključuje Manjenčić.

A kakve su trenutno „normalne“ cene u Beogradu, ako stavimo na stanu ovaj „hajp“ oko Rusa?
Iz Mojanekretnina kažu da su cene izdavanja stanova u Beogradu bile u padu od početka pandemije pa sve do avgusta 2021. godine ali da se od tada taj trend preokrenuo i cene su konstantno u porastu.

Kirije u srpskoj prestonici su naročito skočile u poslednja tri meseca, tako da se sada za garsonjeru koja se na početku 2020. godine mogla naći gotovo bilo gde u Beogradu za 300 evra, sada mora prilično potruditi da bi se „iskopala“ po toj ceni.

 

 

 

Što veća cena, veće i cenkanje

Merenje tržišta nekretnina samo prema oglašenim cenama je uvek problematično jer niti svi stanodavci „naduvavaju“, niti pak mnogo spuštaju cene pri pregovorima. Isto tako, niti se svi zakupci cenkaju (već odmah pređu na drugi oglas sa odgovarajućom cenom).
- Ono što je sigurno jeste da se prilikom većih skokova cena, a u Beogradu je u proteklih godinu dana cena izdavanja skočila gotovo odsto, dolazi i do veće razlike između oglašenih i ostvarenih cena. Zakupci nisu spremni da prihvate promenu tražene cene tako brzo. Slično se dešava i sa oglašenom cenom prodaje stanova.
 

U ovom trenutku jednosoban stan teško je naći ispod 300 evra na Novom Beogradu, Vračaru, Starom Gradu i Savskom Vencu. Od 250 - 300 evra je teško ali moguće naći jednosoban stan na Zvezdari, Voždovcu, Čukarici i u Zemunu, navode podaci portala.

Ako ste zainteresovani za zakup dvosobnog stana, biće vam potrebno preko 600 evra na Savskom vencu i oko 500 evra na Starom gradu i Vračaru.

Izdavanje stanova ove veličine na Novom Beogradu nije doživelo veće promene, pa se dvosobni stanovi  i sada mogu naći za 400 evra. Na ostalim gradskim lokacijama se teško mogu pronaći dvosobni stanovi koji se izdaju za ispod 300 evra.

Najdinamičnije po pitanju cene je tržište trosobnih stanova. Tu se kirija u Beogadu konstantno menjala u svim opštinama, ali se nekako lista održala.

 

 

Jedina promena pozicija se dogodila na 7. i 8. mestu, gde je izdavanje stanova u Zemunu nadmašilo cenama Voždovac, i gde je za trosoban stan u Zemunu sada uglavnom potrebno preko 450 evra.

Ovakve promene cena po opštinama imaju svoje razloge.

- Najčešće se takve promene dešavaju nakon izgradnje većeg broja stanova određene strukture jer novogradnja dostiže veću cenu prilikom izdavanja pa dolazi do porasta i prosečne cene kirija u tim opštinama. U retkim slučajevima određeni krajevi mogu da dođu na dobar odnosno loš glas te da tako utiču na potražnju u toj opštini – objašnjava Manjenčić.

 

 

Time se objašnjava i „slučaj Zemun“, gde se kod trosobnih stanova cenom nadmašio Voždovac.

- Najverovatnije se odnos starogradnje i novogradnje u Zemunu promenio u korist novogradnje. Ovo ne mora nužno da znači da je Zemun poželjniji za život od Voždovca već da stanodavci očekuju veće kirije za istu strukturu stana – zaključuje Igor Manjenčić iz Mojanekretnina.rs.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike