Nikad skuplje iznajmljivanje stanova: Ko to diktira visinu kirije u Srbiji?

10.05.2022

18:47

0

Autor: 24sedam

Cena iznajmljivanja nekretnina u našoj zemlji nikad nije bila veća, u Beogradu teško naći kiriju nižu od 300 evra za pristojan stan

Nikad skuplje iznajmljivanje stanova: Ko to diktira visinu kirije u Srbiji?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ne samo da cene nekretnina u Srbiji neprestano rastu, već je i zakup stana dostigao basnoslovan iznos. Podstanarske muke postale su od početka godine još teže, a na to je posredno, po svemu sudeći, uticao vojni napad Rusije na Ukrajinu krajem februara.

Tako se sve češće u oglasima za iznajmljivanje stanova, posebno u Beogradu, mogu videti Rusi i Ukrajinci koji u Srbiji traže krov nad glavom, a spremni su da dobro plate, često i više od prosečnih cena. Potraga stranaca za iznajmljivanjem stana sve je učestalija i na grupama za izdavanje na društvenim mrežama. A tu se neretko pokrene i diskusija o tome kako Rusi i Ukrajinci unapred nude određen iznos novca koji premašuje prosečne cene na našem tržištu nekretnina.

Sve zbog "bogatije klijentele"

Nažalost, zbog toga se čak dešava da stanodavci otkažu najam dugogodišnjim podstanarima jer imaju "bogatiju klijentelu“, a onda ti ljudi teško mogu da nađu novi stan po pristojnoj ceni.

Rastu cena zakupa u prilog idu i podaci portala Moja nekretnina koji pokazuju da je izdavanje u aprilu u Beogradu poskupelo za 6,8 odsto u odnosu na mart ove godine, u Novom Sadu za 7,4 odsto, u Kragujevcu za 48, a u Pančevu i za čak 90 odsto.

Tako je prosečna cena izdavanja stana od 50 kvadrata u Beogradu, u aprilu, iznosila 455 evra, a za mali stan od oko 35 kvadrata čak 320 evra.

U Novom Sadu je za najam 50 kvadrata mesečno potrebno u proseku izdvojiti 390 evra, a za 35 kvadrata 273 evra. U Kragujevcu je kirija za 50 kvadrata 245 evra, a za stan od 35 kvadrata 172 evra.

Profimedia
 

Pančevo je postalo dosta popularno, pa se tamo stanovi iznajmljuju po ceni od 330 evra za 50 kvadrata ili 230 evra za manje stanove od 35 kvadratnih metara.

Oko 100 evra više nego 2021.

Da je u Beogradu sve teže naći pristojan stan od oko 40 kvadrata za manje od 300 evra, kažu i oni koji traže stan, uglavnom studenti ili mladi bračni parovi, ali to tvrde i agenti za prodaju nekretnina. Na boljoj lokaciji, odnosno u malo širem centru grada, kako kažu, iznajmljivanje stana od oko 50 kvadrata u proseku košta 500 evra.

- I na manje atraktivnim lokacijama koje su udaljenije od centra, kirija je skočila. Tako se za stanove od 45 i 50 kvadrata traži oko 400 evra, a do pre godinu dana takvi stanovi mogli su da se iznajme za 250 ili 300 evra – kažu u jednoj agenciji za promet nekretnina.

Za luksuznije stanove najam u glavnom gradu Srbije je 1.000, pa čak i više hiljada evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike