Brisel mašta o pomorskom gasovodu od Španije do Italije

27.05.2022

08:57

0

Evropska komisija (EK) analizira još jednu mogućnost „oslobađanja“ od energetskih stega Moskve a ovoga puta radi se o izgradnji morskog gasovoda

Brisel mašta o pomorskom gasovodu od Španije do Italije
Copyright Screenshot/Youtube/NDR Doku

Pomorski gasovod bi povezao Iberijsko sa Apeninskim poluostrvom, objavio je list „El Pais“, odnosno najvećeg evropskog kapaciteta za regasifikaciju utečnjenog prirodnog gasa (LNG) i italijanske mreže.

Povezivanje Španije gasovodima sa većinom preostalog dela EU je limitirana zbog visokog planinskog venca Pirineja, koji čini granicu između Španije i Francuske.

Kako navodi „El Pais“, 700 kilometara dugačak gasovod između Barselone i Livorna u Italiji, prikazan je na jednoj od mapa puta u programu energetske tranzicije "REPowerEU".

Izgradnja ovog projekta, možda još jednog od mnogih u sektoru gasa o kojima je raspravljala EU (gasovod Nabuko, Nabuko vest, Tanap, Tesla...) ali koji nikada nisu ugledali svetlo dana, mogla bi trajati do dve godine a zahtevaće ulaganje između 2,5 i tri milijarde evra (3,2 milijarde dolara).

Gasovod, za koji se još ne zna ko bi ga gradio odnosno investirao, bi mogao da snabdeva gasom i Italiju i zemlje centralne i severne Evrope, dodaje se u tekstu.

Sve samo da "ne vide" Ruse

Španski premijer Pedro Sančez je izjavio početkom ove nedelje u intervjuu za CNBC, da bi Španija i južna Evropa zajedno mogle da pomognu da EU smanji energetsku zavisnost od Rusije. On je napomenuo da Španija učestvuje sa 37 odsto u ukupnim kapacitetima EU za regasifikaciju.

Ovaj gasovod bi teoretski mogao da smanji zavisnost EU od ruskog gasa, Rusija je najveći snabdevač evropskih država gasom, a EU iz te zemlje dobija 40 posto uvezenog gasa, 27 posto nafte i 46 procenata uglja.

Članice EU su se dosad saglasile da prekinu kupovinu ruskog uglja, ali nisu uspele da postignu konsenzus o predlogu za zabranu uvoza ruske nafte. Takođe su podeljene po pitanju snabdevanja ruskim gasom, koji je teško zameniti jer sam dotok gasa je mnogo složeniji i ograničeniji nego nafte a ponuda nije toliko raznovrsna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike