U Beču se „prave Englezi“: Kupili gas za starteške rezerve ali ne znaju odakle je

25.05.2022

11:23

0

Austrija je za milijardu evra kupila gas za strateške rezerve

U Beču se „prave Englezi“: Kupili gas za starteške rezerve ali ne znaju odakle je
AP Photo/Martin Meissner

Vlada Austrije kupila je prvu količinu gasa jednaku 7,7 teravatsati potrošnje energije, za strateške rezerve i za to platila 958 miliona evra.

Gas će biti uskladišten od 1. juna, a u nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine navode da je gas koji je kupljen, na osnovu tendera, nepoznatog porekla jer na tržištu nema dokaz o poreklu.

Iz Ministarstva poručuju da se „može pretpostaviti“ da je u kupljenoj količini i ruski gas. Inače, vlada je ranije odlučila da popunjenost skladišta gasa pred početak iduće grejne sezone mora biti najmanje 80 odsto i za popunjavanje državnih rezervi stavila na raspolaganje 6,6 milijardi evra.

Austrija ima kapacitete da uskladišti 95,5 teravatsati gasa, a trenutno je popunjenost skladišta na oko 27 teravat sati. To je za 15 teravat sati više nego krajem marta.

Godišnje Austrija troši oko 90 teravat sati gasa. Od toga 20 odsto koriste domaćinstva, oko 30 odsto elektrane za proizvodnju struje i grejanje, i ostalih 40 odsto koristi industrija.
Austrija je visokozavisna od ruskog gasa i uvozi godišnje 63 teravatsati iz te zemlje, čime pokriva četiri petine potrebe zemlje.

Beč ima veoma stare i veoma duboke veze sa ruskom energetikom a 2018. godine je od države kontrolisani gigant OMV produžio gasni ugovor do 2040. godine, što je poslednja godina za koju EU dozvoljava dugoročne aranžmana (sa Rusijom).

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti