"Trebaće nam 390 miliona evra za rezerve gasa za zimu"

26.05.2022

10:53

0

Kapaciteti su napravljeni tako da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dvoru, navodi Vučić

"Trebaće nam 390 miliona evra za rezerve gasa za zimu"
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Srbiji treba 380 do 390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda.

- Leto je, pa je niža cena gasa, 900 dolara, a zimi će da dođe do bog zna koliko, 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara... Izračunajte puta 15 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ko će to da plati - zapitao se zabrinuto Vučić.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas za Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

- Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dvoru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba - ocenio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

- Ako računate da stavimo 300 miliona kubnih metara, sa trasportom i sa skladištenjem to je 380-390 miliona evra samo za gas. A da ne pričamo o nafti i svemu drugom - naveo je Vučić.

On je naglasio da se troškovi mere milijardama evra, kojih nema na tržištu kapitala.

- Odlična Litvanija je išla na 2,3 odsto, Rumunija na 5,3 procenta, govorim o kratkoročnim obveznicama. Dugoročne su išle na kamatnu stopu 6,2, ali moramo da se snađemo i da se obezbedimo za zimu - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike