EU planira masovno skladištenje gasa, ko će to da plati

23.03.2022

12:24

0

Brisel planira da do sledeće jeseni nivo gasa u skladištima bude bar 80 odsto a cene trenutno nisu nimalo prijatne

EU planira masovno skladištenje gasa, ko će to da plati
gasovod profimedia-0204163442 - Copyright Profimedia

Evropska komisija predložila je danas zakone po kojima bi zemlje članice trebalo da osiguraju zalihe gasa za slučaj nestašica i potresa na tržištima i to do 80 procenata kapaciteta podzemnih skladišta do 1. novembra ove godine i 90 procenata od svakog 1. oktobra narednih godina.

Istovremeno, Evropska komisija predlaže i formiranje radne grupe i zajedničkog pregovaračkog tima za zajedničku nabavku gasa na nivou EU kako bi se osigurale niže cene i sigurna isporuka pred sledeću zimu, navodi se u saopštenju.

Proteklu jesen i zimu EU je dočekala sa dopola punim skladištima gasa, usled energetske krize i visokih cena gasa, tako da se situacija dramatično zaoštrila nakon ruskog upada u Ukrajinu.

Na evropskom spot tržištu cena gasa je početkom marta išla i do 2.300 dolaza za 1.000 kubnih metara tržištu a danas je cena fjučersa na ICE berzi za isporuku u maju 108 evra za megavat (oko 1.232 dolara za 1.000 kubika). Pre godinu dana je bila ispod 18 evra (200 dolara za 1.000 kubika).

Sa sadašnjim cenama gasa to znači da će EU morati da prilično uloži u svoje rezerve, jer trenutno je u skladištima po Evropi nivo na minimumu. Popunjenost ide od 12 odsto u Austriji, koja je među zemljama u EU sa najvećim skladištima, do 62 odsto u prema Rusima uvek opreznoj Poljskoj.

EU uvozi 90 odsto gasa, od čega iz Rusije 45 odsto, a iz tteb zemlje dolazi i 25 odsto sve uvezene nafte i 45 odsto uglja.

Spremna i pravila za struju

Kada je reč o cenama energenata u EU, Evropska komisija je razradila opcije kojima bi se limitirao uticaj skoka cena, a koje će biti predstavljene EU liderima na dvodnevnom samitu u Briselu 24. i 25. marta.

- Komisija je postavila opcije za tržišnu intervenciju na cene električne energije na nivou EU i na nacionalnom nivou kako bi se ublažio uticaj na građane i preduzeća. Komisija je procenila prednosti i nedostatke svake opcije i spremna je da nastavi ovaj posao prema uputstvima lidera - navode u Briselu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike