Protiv afričke kuge svinja ne postoji specifična terapija, kako izgledaju simptomi

30.07.2023

08:26

0

Afrička kuga svinja prisutna je u Srbiji već od 2019. godine

Protiv afričke kuge svinja ne postoji specifična terapija, kako izgledaju simptomi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Iako se u mesarama još uvek ne primećuje nestašica svinjskog mesa, brojke koje su zabrinjavajuće jer je afrička kuga svinja potvrđena u više od hiljadu gazdinstava u 32 opštine u Srbiji. Direktor uprave za veterinu Miloš Petrović kaže da bolest nije zajednička za ljude i za životinje. Bolesna životinja je nevesela, odbija hranu, ima visoku temperaturu, rekao je Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Direktor uprave za veterinu Miloš Petrović kaže da je afrička kuga svinja prisutna u Srbiji već od 2019. godine, ali generalno na području Evrope i Balkana došle je do pogoršane epidemiološke situacije kada je reč o afričkoj kugi svinje.

"Ona je prisutna u mnogim zemljama i u našem okruženju, u Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Sve ove zemlje zajedno sa Srbijom vode jednu veliku bitku u sprečavanju širenja afričke kuge svinje“, kaže Petrović.

Ne postoji specifična terapija

Prema njegovim rečima, veterinska služba je na terenu i sprovodi sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja ove bolesti.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije smatra da su farmeri dovoljno informisani o bolesti, ali ona nije dovoljno shvaćena kod proizvođača, kod farmera, pogotovo na malim gazdinstvima.

Petrović kaže da je afrička kuga specifična zarazna bolest, zbog toga što protiv nje ne postoji specifična terapija i ne postoji vakcinacija.

"Vakcina bi bila idealno sredstvo za kontrolu širenja ove bolesti. Jako je bitno da se svinje drže zatvorene, da se ne kreću slobodno u dvorištu, da se strogo vrši kontrola ulaska u dvorište, najbolje je izbegavati posete i ulazak automobila, jer su to putevi koji mogu dovesti do širenja ovog virusa. Takođe, veterinarska služba sprovodi aktivni nadzor nad zdravstvenim stanjem“, istakao je Petrović.

Država će nadoknaditi svaki kilogram eutanazirane svinje

Apelovao je na sve vlasnike domaćinstava svinja da hitno prijave svaku promenu zdravstvenog stanja svinja.

Bilo je slučajeva da se bolest pojavi u nekom domaćinstvu, a onda kod onih svinja, kod kojih nije primećena, brže bolje se prodaju. Država je obećala da će nadoknaditi svaki kilogram eutanazirane svinje što je neka vrsta sigurnosti da se spreči širenje ove bolesti.

"Država je stala uz sprovođenje mera. Kada se uoči zaraženo područje, vrši se eutanazija svih životinja koje se nalaze na gazdinstvu i preduzimaju se mnoge druge restriktivne mere. Ceo postupak od prijave sumnje do dijagnostike neškodljivog uklanjanja nije na teret vlasnika, već je na teret budžeta Republike Srbije“, objasnio je Petrović.

Neprijavljivanje zaraze vraća se kao bumerang

Budimović je podsetio da smo juče imali primer da je u Čačku zaustavljen kamion za transport bez dokumentacije.

"To su ljudi koji moraju da shvate da sve to što rade vratiće nam se kao bumerang - ako ne prijavi životinju, ako je uginula ili je bolesna i on je zakopa", dodao je Budimović.

Petrović je istakao da veterinarska služba svakodnevno radi na edukaciji vlasnika.

"Bolest nije zajednička za ljude i za životinje, od ove bolesti mogu da se razbole samo domaće i divlje svinje. I nemoguće je da meso bolesnih životinja dođe na trpezu, zato što je jedna od restriktivnih mera u zaraženom i ugroženom području, upravo zabrana prometa transporta ovih životinja“, napomenuo je direktor Uprave za veterinu.

Intenzivne kontrole

Kako je rekao, danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, uprava saobraćajne policije, vrši intenzivne kontrole na teritoriji cele Republike Srbije kada je reč o transportu životinja, tako da je nemoguće da ove životinje završe u klanici.

Budimović kaže da klinička slika, odnosno simptomi bolesti su vrlo izraženi.

"Životinja je nevesela, odbija hranu, ima visoku temperaturu, povlači se u tamnije delove objekta. U težim slučajevima, u akutnim slučajevima imamo krvavu dijareju, krvarenje na perifernim delovima kao što su uši, papci“, naveo je Budimović.

Ističe da je bolje i odmah prijaviti i sumnju pa da se dokaže da nije životinja bolesna nego ne prijaviti, zato što je to mogućnost daljeg širenja zaraze.

Kada je reč o odlaganju tela eutanaziranih životinja, kaže da postoje objekti koji su ovlašćeni za preradu leševa životinskog porekla, a reč je o kafilerijama.

Govoreći o cenama, Petrović kaže da će tržište diktirati u narednom periodu kakva će biti cena i svakako da u dobrom delu zavisi i od kretanja i širenja ove zarazne bolesti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike