Tanasković o afričkoj kugi: Država će nadoknaditi svaki kilogram eutanazirane svinje

27.07.2023

18:51

0

Apelujući na vlasnike malih gazdinstava, ona je istakla da "razume njihovu paniku"

Tanasković o afričkoj kugi: Država će nadoknaditi svaki kilogram eutanazirane svinje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković pozvala je danas poljoprivrednike da se ponašaju odgovorno i ne preduzimaju korake koji bi uticali na proširenje afričke kuge svinja.

- Molim ih da ne preseljavaju životinje, da ih ne premeštaju alternativnim putevima i njivama - rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je ova bolest registrovana na 1.070 gazdinstava u 32 jedinice lokalne samouprave.

Apelujući na vlasnike malih gazdinstava, ona je istakla da "razume njihovu paniku", napominjući da će im država nadoknaditi po tržišnoj vrednosti svaki kilogram eutanazirane svinje.

Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović
Jelena Tansković

- Oni znaju kako se u ovakvim situacijama reaguje, da afrička kuga svinja nema lek, samo eutanazija je ta koja može pomoći u suzbijanju - kaže ministarka i dodaje da je poenta da se brzo deluje i da se ne krije tamo gde se pojavi ta bolest.

- Afričku kugu prenose divlje svinje, ali kada je zaraženo okruženje, kada "gori" svuda i kreće se iz opštine u opštinu, mi imamo crno na belo da je uzrok tome premeštanje životinja. One se prodaju na stočnim pijacama svesno. Ako bolest uđe u velike farme ugrozićemo industriju - istakla je Tanasković.

Prema njenim rečima, u borbu protiv afričke kuge svinja uključene su vojska i policija, a osnovan je i štab za suzbijanje ove bolesti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike