24sedam istražuje: Podeljena Amerika klizi u sukob, a da li će bitka za Belu kuću konačno dobiti epilog

05.11.2020

14:27 >> 18:05

0

Iako se radi o velikim podelama i iako je predizborna kampanja prošla, nikad više, u tonu teških reči, ove scene se nisu očekivale tokom samog izbornog dan

24sedam istražuje: Podeljena Amerika klizi u sukob, a da li će bitka za Belu kuću konačno dobiti epilog
Copyright Profimedia

Ko god je juče pratio predsedničke izbore u Americi, a gotovo da nema ko nije, bio je u najmanju ruku zbunjen oko svih dešavanja tokom dana. Po samom zatvaranju biračkih mesta i prvim rezultatima sve je ukazivalo na to da će novi šef države biti bivši potpredsednik Džo Bajden. Ali, sati koji su usledili, doveli su do potpunog preokreta situacije i ubedljivog vođstva aktuelnog predsednika Donalda Trampa u ključnim državama.

Podele i na ulicama Amerike

Iako je predizborna kampanja prošla, kao nikad više, u tonu teških reči, ove scene se nisu očekivale tokom samog izbornog dana. Pa su tako i demokrate i republikanci izašli na ulice kako bi podržali svog predsedničkog kandidata i time pokazali onim drugima da ih ima više.

Iako su oba kandidata, svako na svoj način, proglasili pobede, republikanci su već počeli sa slavljem, zbog brojki koje su objavljivali svi svetski mediji. A onda, još jedan preokret. Nakon prestanka pauze u brojanju glasanja, situacija se vrtoglavom brzinom menja, i nakon nekoliko sati Džo Bajden osvaja “kolebljive” države, koje su do tog trenutka “pripadale” Trampu. I tako, sat po sat, Amerikanci i čitav svet juče iščekivali su ime novog predsednika. Ipak, ono juče nije objavljeno, ali drugog dana, postaje sve izvesnije da će Bajden, ako sve ostane isto, i ukoliko osvoji Nevadu u kojoj već vodi, postati prvi čovek te države.

Ipak, ako pogledamo malo širu sliku, ne bi se reklo da su ovi izbori nešto što je Amerika očekivala. A, kamoli, niko nije očekivao da će reč koja će se najviše čuti biti – izborna krađa. Pogotovo ne u državi koja važi za simbol demokratije.

Pročitajte sve detalje o izborima koji su se dešavali tokom današnjeg dana.

“Svetionik demokratije dospeo u krizu”

Milan Mišić, nekadašnji dopisnik “Politike” iz Vašingtona, kaže za 24sedam da je Amerika dospela u očiglednu krizu i da ne treba isključiti mogućnost prerastanja trenutne situacije u sukob.

Printscreen/Youtube

– Ovo mi priziva u sećanje na ono što su Kinezi rekli 2012. godine: “Učitelji imaju problema”. Amerika koja je pretendovala da bude svetionik demokratije, dospela je u očiglednu krizu. Svakako, ako nije kriza, onda je uvod u krizu. Zakoret u Trampovu korist je sada malo verovatan, a neizvesna trka dodatno deli američki narod – kaže Mišić.

Naš sagovornik kaže da je u ovom izbornom ciklusu bilo nekoliko presedana, a sada je na pomolu još jedan.

– Na putu smo još jednog presedana, pošto Amerika nema insitiucije centralne izborne komisiju, sve počiva na konvenciji. Onaj ko izgubi treba da pozove budućeg pobednika, da mu čestita i obeća da će sarađivati. Tramp, ukoliko ostanu ovi rezultati, izgleda nema nameru da to uradi. Tužbe koje podnosi su samo pravna forma i to rešavaju niži sudovi, a iz ovog ugla ne bih rekao da postoji način da Tramp dođe do Vrhovnog suda, jer on rešava samo ustavne sporove. Verovatno će biti zahteva za ponovno prebrojavanje, ali samo gde razlika manja od jedan posto – naglašava nekadašnji dopisinik “Politike” iz Vašingtona.

On smatra i da su mogući veći sukobi, ali ima u vidu činjenicu da su izbori protekli u redu, uprkos najavama i sitnim incidentima.

– Republikanci svakako nisu zainteresovani za veće sukobe, jer niti žele da budu pokretači toga, niti postoji neka realna mogućnost da neredi na ulicama mogu da promene ishod izbora. Ono što će biti interesantno je i to što će njihova stranka verovatno imati većinu u Senatu, a to će dodatno otežati posao Bajdenu, ukoliko i zvanično bude predsednik. Mogu da zakomplikuju imenovanja, promenu administracije, spoljnu politiku, odobravanje budžeta, a malo je verovatno da u tako podeljenoj Americi, Bajden sprovede neke značajne reforme – zaključuje Mišić za 24sedam.

Da li ponovno brojanje glasova može da promeni trenutnu situaciju

Tramp je u pojedinim državama zatražio ponovno brojanje glasova, ali  ako je sudeći po praksi iz 2000. godine Buša i Al Gora, ne mogu se očekivati veće promene, jer je tada  samo stotinak glasova bilo nepravilno. Teško je zamislivo da će Tramp olako priznati poraz, ukoliko on bude ozvaničen, i nastojaće da slučaj dođe do Vrhovnog suda. Ipak, treba uzeti u obzir da sudije Vrhovnog suda, ko god ih je predložio na tu funkciju, vode računa o odlukama, jer se one smatraju istorijskim.

Prebrojavanje glasova može potrajati, danima, nedeljama, i treba obraditi oko 60 miliona listića koji su stigli poštom. Oko 100 miliona ljudi glasalo je pre izbornog dana, a čak 60 posto njih poštom. Tramp je još ranije tvrdio da je glasanje poštom prevara, da će demokrate krasti izbore, ali, pre izbornog dana, predsednik Amerike za te optužbe nije objavio nikakve konkretne dokaze. Međutim, juče je na svom Tviter profilu objavljivao fotografije kojima ukazuje na nepravilnosti brojanja glasova i ono o čemu je pričao ranije.

24sedam

Kada će se znati epilog najneizvesnijih izbora u Americi

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka i urednik portala američki-izbori kaže za 24sedam da će naredni sati, ali i dani biti presudni za epilog izbora.

– Postoji nekoliko opcija. Situacija se iz časa u čas menja. Do petka će stizati glasovi u Pensilvaniji, gde je moguć preokret u korist Bajdena. Sada je već verovatno da je on dobio i Mičigen i Viskonsin, a ukoliko osvoji i Nevadu i zdrži vođstvo u Arizoni, gde se njegova prednost smanjila, biće zvanično pobednik ovih izbora. Ipak, nije nužno ono što se prebroji i konačan epilog, ako je sudeći po najavama Trampa, imaćemo na sudu. Iako je i Vrhovni sud sada više konzervativan i ima šest od devet svojih članova, ne verujem da će kompromitovati ceo izborni proces, sem ako nađu neki flagrantan prekršaj – objašnjava Krstić.

“Tramp će mirno predati funkciju”

Naš sagovornik tvrdi da će Tramp, ukoliko sud prizna Bajdenovu pobedu, ustuknuti.

– Do tada sam siguran da će aktuelni predsednik na sve načine pokušavati da ospori legitimitet ovih izbora. Ali, ako sud bude doneo odluku od Bajdenovoj pobedi, Tramp će ustuknuti i mirno predati funkciju. Ipak, verujem da će mu to onda biti glavni argument u narednim borbama protiv demorata – kaže urednik portala američki-izbori.

       Šta znamo do sada:

  • Bajdena deli samo šest izbornih glasova da postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Dobivši Mičigen i Viskonsin, on je obezbedio 264 glasa od 270 koliko mu je potrebno da pobedi Donalda Trampa, koji ima 214.
  • Tramp je osvojio Floridu i Ohajo, države koje “lome izbore”, Montanu, Ajdaho, Vajoming, Severnu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljaska, Južnu Karolinu
  • Tramp vodi u Džordžiji, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i na Aljasci.
  • U obraćanju javnosti Bajden je rekao da je uveren da je pobedio, a Tramp tvrdi da su glasovi pokradeni, preti tužbama i traži da se glasovi ponovo prebroje u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji
  • Glasovi u Nevadi mogu biti odlučujući za ove izbore

Pročitajte još:

Sve oči uprte u Ameriku: Zašto još nije poznato ime predsednika SAD 

Bajden se obratio javnosti: Verujemo da ćemo imati dovoljno za pobedu, a kad sve ovo prođe… (VIDEO) 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike