Da li ovako počinje treći svetski rat? SAD strahuju od poteza Irana nakon pogibije predsednika

21.05.2024

18:17

0

Nakon incidenta Bela kuća je pažljivo pratila kako će Iran reagovati na Raisijevu smrt

Da li ovako počinje treći svetski rat? SAD strahuju od poteza Irana nakon pogibije predsednika
Copyright Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Američki zvaničnici su prvobitno strahovali da bi pad helikoptera u kom je u nedelju poginuo iranski predsednik Ebrahim Raisi mogao da izazove novi svetski rat, izvestio je u ponedeljak Politiko. Konkretno, postojala je zabrinutost da bi Teheran mogao da okrivi Vašington i Izrael za incident, rekao je izvor agenciji.

Helikopter sa Raisijem i njegovom pratnjom, uključujući iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir Abdolahjana, srušio se u nedelju u severozapadnoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Predsednik se vraćao sa sastanka sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim, nakon što su njih dvojica inaugurisali veliki projekat brane na granici.

Prema novinskoj agenciji IRNA, letelica se srušila zbog "tehničkog kvara", dok su spasilačke operacije bile otežane nepovoljnim vremenskim uslovima, uključujući maglu i kišu.

Nakon incidenta Bela kuća je pažljivo pratila kako će Iran reagovati na Raisijevu smrt, napominje Politiko, dodajući da neimenovani visoki američki zvaničnici ne očekuju značajne promene politike Teherana.

Međutim, kako su se pojavile vesti o nesreći, američki zvaničnici su "nedelju proveli u strepnji čekajući najnovije informacije" o situaciji. Kako prenosi Politiko, čekali su da vide da li će Iran optužiti Izrael ili Vašington za sabotiranje helikoptera, iako ništa nije ukazivalo na to.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je agenciji da "neko vreme nije bilo ludo pitanje 'da li ovako počinje treći svetski rat?'"

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi
 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da njegova zemlja nije igrala nikakvu ulogu u incidentu. Uprkos izuzetno napetim odnosima sa Iranom, Vašington je izrazio "zvanično saučešće" i bio je spreman da pomogne Teheranu u operaciji potrage, navodi Stejt department.

Pričajući o nesreći, neimenovani izraelski zvaničnik rekao je Rojtersu "to nismo bili mi". Međutim, predsednik izraelske opozicione partije Izrael naš dom Avigdor Liberman izjavio je da Zapadni Jerusalim "neće pustiti ni suzu" zbog Raisijeve smrti.

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber sada vrši dužnost predsednika, a vanredni izbori su zakazani za 28. jun. Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu insistiralo je da smrt Raisija i Amir Abdolahjana neće poremetiti međunarodnu politiku Irana.

Tenzije između Izraela i Irana, koji su decenijama bili rivali, eskalirale su prošlog meseca kada je Teheran optužio Zapadni Jerusalim da je ubio nekoliko visokih iranskih vojnih oficira u napadu na njegov konzulat u Siriji. U danima koji su usledili, Iran je pokrenuo veliki udar odmazde na jevrejsku državu u kojima je učestvovalo stotine projektila i dronova kamikaza.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike