Sve oči uprte u Ameriku: Zašto još nije poznato ime predsednika SAD

04.11.2020

13:30 >> 19:21

0

Iako su mnogi očekivali da će se u sredu ujutru znati ime šefa države, to ovoga puta nije slučaj

Sve oči uprte u Ameriku: Zašto još nije poznato ime predsednika SAD
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Glasanje u Sjedinjenim Američkim Državama na predsedničkim izborima je završeno, ali rezultati glasanja još nisu poznati. U trci za Belu kuću učestvuju dva kandidata – predsednik SAD Donald Tramp iz redova republikanaca i Džo Bajden ispred demokrata. Iako su mnogi očekivali da će se u sredu ujutru znati ime šefa države, to ipak nije slučaj, što ove izbore čini najneizvesnijim u američkoj istoriji.

Zastoj u brojanju glasova

Četiri savezne države: Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija ostavile su na desetine hiljada glasova po strani i time usporile trku za Belu kuću.

Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine brojanje i nastavi rad u sredu, odnosno, od 16 sati po našem vremenu. Neki okruzi u Pensilvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

Osim današnjeg odlaganja brojanja glasova, javlja se i novi problem. Veliki broj glasova je stigao poštom zbog straha građana od virusa korona, tako da bi prebrojavanje moglo da traje i duže od jednog dana, a ukoliko bude primedbi na zakonitost tog procesa, do zvaničnih rezultata moglo bi da prođe i nekoliko nedelja.

Dodatna neizvesnost ogleda se i u činjenici da su sve četiri države u kojima je prekinuto glasanje takozvane “kolebljive” države – u kojima je tradicionalno tesan politički rezultat republikanaca i demokrata.

Tramp uoči izbora upozoravao na “postizborno nasilje”

Tramp je dan uoči izbora upravo upozorio na mogućnost postizbornog nasilja zbog odluke Vrhovnog suda da dozvoli produženo brojanje glasačkih listića u državi koja bi mogla biti ključna za konačni izborni rezultat – u Pensilvaniji. Takođe, on je tokom današnjeg obraćanja rekao i da će bez obzira na ishod glasanja pokrenuti sudski postupak zbog situacije sa glasovima.  Ričard Grenel, Trampov saradnik, objavio je danas na Tviteru da je veoma sumnjivo to što je prekinuto brojanje glasova u četiri savezne američke države i poručio da se ne sme dozvoliti preotimanje glasova.

Nakon ove iznenadne odluke, usledila je još jedna – u Nevadi je isto prekinuto brojanje glasova i biće nastavljeno tek sutra ujutru u 9 sati po lokalnom vremenu.

Pročitajte još: Obračun noževima kod Bele kuće: Četvoro ranjenih, pojavio se i snimak (VIDEO)

Šta je trenutno poznato

Za pobedu na predsedničkim američkim izborima je potrebno 270 glasova iz elektorskog koledža, ne računa se ukupan broj glasova građana.

Dakle, ako predsednički kandidat ima najviše glasova u državi, dobija sve elektorske glasove koji pripadaju toj državi.

Za sada je Tramp u boljoj poziciji nego što se očekivalo na osnovu predizbornih anketa, a Bajden nije uspeo da pobedi tamo gde se nadao, a gde su glasovi već prebrojani.

Printscreen/Foxnews

Tramp je, na osnovu trenutnih rezultata, osvojio 213, dok je Bajdenu pripalo 238 elektorska glasa.

Kako je prebrojavanje glasova odmicalo, oba kandidata u trci za fotelju u Beloj kući su se oglasila i proglasila, svako na svoja način, pobedu.

Sve detalje o izborima koji su se dešavali tokom prošle noći i današnjeg dana pročitajte OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike