Stručnjaci vrlo jasno objasnili da li treba da se tuširamo ujutro ili uveče

11.08.2022

04:32

0

Autor: Z. A.

Iako mislite da je ovo pitanje ne baš smisleno, verujte da i te kako ima smisao

Stručnjaci vrlo jasno objasnili da li treba da se tuširamo ujutro ili uveče
pexels-armin-rimoldi-5269491 - Copyright Pexels

Da li u činiju idu prvo žitarice ili mleko? Oko tog pitanja lome se koplja, a u istu grupu spada još jedno - treba li se tuširati ujutro ili uveče.

Neki koji se rado tuširaju uveče ne mogu zamisliti da dan ne završe opuštajućim tušem i tvrde da nikako ne bi mogli prljavi otići u krevet, a smatraju da zahvaljujući toj navici bolje spavaju.

Druga grupa koja ceni jutarnje tuširanje tvrdi da ih ništa tako ne razbudi i ne osveži ujutro, pripremajući ih za novi dan.

I ko je u pravu?

Prema stručnjacima, ljudi koji preferiraju večernje tuširanje su na pravoj strani. Naravno, ako hoćete pod tuš ujutro, ništa u tome ne bi trebalo da vas spreči, ali večernje tuširanje bi trebalo da bude obavezno.

– Ako volite da se tuširate ujutro, učinite to – rekla je Nensi Rotstejn, koja sebe naziva „ambasadorom sna“, za Fox News. - Ali definitivno ne treba preskakati večernje tuširanje. Jako je važno otići u krevet čist, a navika večernjeg tuširanja odvaja dan od noći i priprema telo za odmor.

Ukoliko ste slučajno nosili otvorenu obuću, kakva je leti uobičajena, trebalo bi u najmanju ruku da operete noge pre no što odete na spavanje.

Profimedia
 
Postoje zdravstvene koristi i od jutarnjeg i od večernjeg tuširanja

- Jutarnje tuširanje daje vremena za meditaciju i polagano uranjanje u novi, užurbani dan - rekla je dr Mona Gohara, vanredna klinička profesorka dermatologije na Jejlu.

A ako se morate obrijati, Gohara kaže da je to najbolje učiniti ujutro jer ćete biti odmorniji i manja je verovatnoća da ćete se porezati. Od jutarnjeg tuširanja profitira i vaša koža, koja će potom izgledati bolje i svježije. - Pripremate tako svoju kožu na suočavanje sa suncem, prljavštinom ili ostalim spoljnim uslovima, koji nas neizbežno napadaju čim izađemo - kaže dr. Gohara.

Ćelije kože koje su se opustile preko noći stimulišu se jutarnjim tuširanjem, a dr Gohara kaže da je to naročito važno za mešovitu, masnu kožu ili kožu sklonu aknama.

Profimedia
 
Ne tuširajte se pretoplom vodom

- Najbolja je mlaka voda - kaže dr Gohara. - Iako jutarnje tuširanje može učiniti vašu kožu zdravijom, prevruć tuš može imati suprotan efekat, posebno za suvu i osetljivu kožu.

Pored svega toga, stručnjaci kažu da večernje tuširanje takođe ima mnoge prednosti za vašu kožu - važno je ukloniti svu šminku, masnoću, prljavštinu i zagađivače koji su se nakupili na vašoj koži tokom dana. Ipak, možda najbolji argument u korist tuširanja pre spavanja jeste to kako ono utiče na kvalitet vašeg sna.

Kad legnete u krevet, trebalo bi da se osećate čistim - kaže Rotstejn. - Celog dana ste napolju, zašto biste takvi hteli leći u krevet? Večernje tuširanje sastavni je deo vaše rutine pripreme za spavanje. To može biti vreme za vas - bez telefona, bez e-maila, uz prijatnu vodu koja teče preko vašeg tela - objašnjava ona.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike