Iako obožavaju pasulj, postoji jedna grupa ljudi kojoj ova namirnica uvek teško "padne": Doktorka objašnjava uzrok

01.11.2021

13:50

0

Pasulj može da vam ne prija, ma koliko bio jedna od vaših omiljenih namirnica

Iako obožavaju pasulj, postoji jedna grupa ljudi kojoj ova namirnica uvek teško "padne": Doktorka objašnjava uzrok
Pasulj - Copyright Unsplash

Već znamo da mikrobiom, skup raznovrsnih bakterija koje žive u našem organizmu, kontroliše mnoge procese u telu pa među njima i imunitet. Od mikrobioma zavise zdravlje, stanje kože, pa čak i raspoloženje.

Sada jedna doktorka tvrdi da od mikrobioma zavisi i šećer u krvi, i objašnjava kako on "skače" čak i od zdravih namirnica, kod ljudi čiji je mikrobiom narušen.

Doktorka Kejsi Mins, koja se školovala na uglednom univerzitetu Stenford, rekla je u jednom podkastu da određenim grupama ljudi nivo šećera u krvi skače čak i od inače zdravih namirnica. Među njima su pasulj, ovas, grožđe...

Doktorka Mins navodi informacije iz studije sprovedene nad 800 inače zdravih učesnika. Stavljeni su im konstantni monitori glukoze u krvi i posluženi su im obroci identičnog sastava. Međutim, reakcije njihovih organizama bile su različite.

- Pomislili biste da će svi imati otprilike istu reakciju, jer su u obrocima bile identične količine ugljenih hidrata. Ali, zabeležene su reakcije od apsolutno nikakve promene, do gigantskih skokova nivoa šećera u krvi. Kada su istraživači počeli da utvrđuju šta bi moglo da uzrokuje ova velika odstupanja, došli su do zaključka da bi to mogao da bude upravo mikrobiom - rekla je ona.

- I to nije iznenađenje. Mikrobiom je prva stanica hrane u našem organizmu. Te bakterije najpre rastvaraju ugljene hidrate, pre nego što oni uđu u organizam. Ljudi koji su navikli na unošenje mnogo biljnih vlakana verovatno imaju mikrobiom koji je naviknutiji na njih i lakše ih podnosi - rekla je doktorka.

Pexels
 

Ona je navela primer pasulja - neko može da pojede celu porciju i da se oseća "kao nov", dok će druga osoba, s drugačijim mikrobiomom, verovatno osetiti tegobe u varenju već posle par kašika ovog jela.

Kako, onda, promeniti odgovor organizma? Doktorka navodi da zdravlje sistema za varenje i mikrobioma koji u njemu živi mora da bude prioritet.

- Jedite mnogo hrane na biljnoj bazi, unosite vlakna, fermentisanu hranu i prebiotike kao što su laneno seme i asparagus. Čia seme takođe je odlično - rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike