Bugarska glasa treći put u godinu dana: Narod ima novog favorita, Borisov se grčevito drži za jedinu mrlju koju mu je našao

14.11.2021

08:17

0

Harizmatičan, mlad i obrazovan epiteti su koji se pored reči Harvard koriste prilikom izveštavanja o Kirilu Petkovu, donedavnom ministru ekonomije koji se na ovoj poziciji dobro pokazao

Bugarska glasa treći put u godinu dana: Narod ima novog favorita, Borisov se grčevito drži za jedinu mrlju koju mu je našao
profimedia-0642526191 - Copyright Profimedia

U Bugarskoj se danas održavaju treći opšti izbori za godinu dana, a preduzetnik star 41 godinu koji se školovao na Harvardu pojavljuje se kao jedan od vodećih kandidata koji bi mogao da izvuče zemlju iz političkog haosa u koji je zapala.

Sofija je upala u krizu zbog vladavine prava u leto 2020. godine, kada su hiljade demonstranata izašle na ulice zahtevajući da premijer Bojko Borisov podnese ostavku zbog navoda o korupciji. Iako je Borisov zbačen sa vlasti na izborima u aprilu, zemlja nije dobila koaliciju koja može da popravi nered koji je iza sebe ostavio bivši telohranitelj i vatrogasac koji je dominirao politikom ove nacije više od decenije. Ni drugo glasanje, održano u julu, nije dovelo do formiranja nove vlade.

Sada na scenu stupa Kiril Petkov, osnivač kompanije „ProViotic", koja proizvodi veganske probiotike koji „ne izazivaju nadimanje“. Boreći se protiv korupcije tokom svog mandata privremenog ministra ekonomije, stekao je stabilnu bazu pristalica. Petkov je na ovoj poziciji bio i tokom mandata prve prelazne vlade u zemlji, koja je dosta hvaljena zbog razotkrivanja niza prekršaja Borisovljeve vlade.

Njegov politički proboj desio se u maju, po preuzimanja vlasti, nakon čega je počeo pojačano da se pojavljuje u medijima, u kojima je detaljno opisivao navodnu zloupotrebu vladinih sredstava. On je otkrio da je Bugarska razvojna banka, državna institucija koja daje kredite malim i srednjim preduzećima, izdvojila blizu milijardu leva (500 miliona evra) za samo osam kompanija. Iako su takve isplate već bile razotkrivene u novinarskim istragama, to je bio prvi put da je visoki vladin zvaničnik izrazio zabrinutost, nazvavši slučaj „nečuvenim”.

Više otkrića usledilo je u naredna četiri meseca njegovog mandata, što je Petkova učinilo jednim od najpopularnijih novih lica na vlasti, zajedno sa privremenim ministrom finansija Asenom Vasilevim, još jednim ekonomistom sa Harvarda. Petkov i Vasilev su u septembru najavili pokretanje svoje stranke, Nastavljamo promene (We Continue the Change), i požurili su da pokrenu kampanju. Zahvaljujući tome što su pohađali isti univerzitet, duo je nazvan „Harvardovci“, a ovaj nadimak odmah su podržali i kritičari i pristalice.

Kiril Petkov; AP Photo/Valentina Petrova
 

- Pokazali smo Bugarima dve stvari: da se ne plašimo i da znamo kako to da uradimo. Samo nam treba više vremena. To je kao odlazak u prodavnicu pre kupovine artikla i dobijanje besplatnog uzorka. Ponudili smo besplatni uzorak bugarskim glasačima na četiri meseca - rekao je Petkov za „Politico".

Dvojac je izbornu kampanju započeo u oktobru turnejom po više od deset bugarskih gradova.

Nedavno sprovedene ankete pokazale su da stranka Nastavljamo promene može čak i jakim partijama da stane na crtu i da bi mogla da odigra ključnu ulogu u koalicionim pregovorima. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Borisovljeva partija desnog centra GERB verovatno odneti pobedu na izborima u nedelju, ali da neće moći da formira vladu sa 24 odsto glasova. Sa blizu 16 odsto glasova Petkovljeva partija borila bi se za drugo mesto sa socijalistima. Drugi akteri u pregovorima za formiranje vlade verovatno će biti antikorupcionaška stranka Demokratska Bugarska i Postoji takav narod, koju predvodi komičar i pevač Slavi Trifonov.

Ko je Kiril Petkov

Petkovljeva popularnost iznenadila je mnoge, naročito zato što je bio malo poznat javnosti dok nije preuzeo funkciju ministra. Od njega je popularnija bila čak i njegova supruga Linda Makenzi, Kanađanka koja drži pekaru u centru Sofije. Njene poslastice bez glutena postale su popularne nakon njenog poslednjeg pojavljivanja u rijaliti kulinarskoj emisiji „Master kuvar" prošle godine.

Kiril Petkov; Profimedia
 

Petkov je magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Harvard, gde je diplomirao među 10 najboljih u svojoj klasi. Od tada je radio u raznim oblastima, bavio se nekretninama, u prehrambenoj industriji, bio je preduzetnik i član akademske zajednice. Posle godina studiranja i rada u inostranstvu, Petkov se u Bugarsku vratio  2007. godine. Jedan je od suosnivača Centra za ekonomsku strategiju i konkurentnost, povezanog sa Harvardskom poslovnom školom i Univerzitetom u Sofiji. Predaje na kursevima o ekonomskom razvoju i preduzetništvu koji su tokom godina postali poznati kao „Kursevi Harvarda“.

Iako njegov uspon do slave deluje kao da je neprirodno brz, on je bio uključen u brojne građanske i ekološke inicijative.

- Petkov je odličan ekonomista i zaista je dobar u prenošenju svog znanja i motivisanju drugih - rekla je Saša Bezuhanova, bivša izvršna direktorka kompanije „Hewlett Packard" i investitorka, koja je pre osam godina zajedno sa Petkovim stvorila MOVE.BG, neprofitni trust mozgova namenjen pokretanju društvenih promena.

Petkov i njegov otac su 2018. godine učestvovali u potrazi za poznatim bugarskim penjačem Bojanom Petrovim, koji je nestao na samitu Šišapangma u Nepalu.

Čak i pre nego što je ušao u vladu, Petkov se nije uzdržavao da javno izrazi svoje nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja zemljom. Redovno se pojavljivao na antikorupcionaškim skupovima koji su održavani prošle godine i na kojima su okupljeni tražili ostavke Borisova i generalnog tužioca Ivana Geševa.

Kiril Petkov; Printscreen Youtube
 

- Pokušavao sam da budem aktivan član bugarskog društva, ali sam shvatio da ono što možete da uradite iznutra ne može da se poredi sa bilo kakvim protestima spolja - rekao je Petkov.

Nestabilna popularnost

Prema anketama koje je sproveo „Alpha Research", stranka Nastavljamo promene uspela je da odvuče 40 odsto birača iz Trifonovljeve stranke Postoji takav narod, koji su bili razočarani šoumenovom nesposobnošću da formira koaliciju u julu. Petkovljeva stranka takođe je privukla između 17 i 20 odsto pristalica Demokratske Bugarske i više od polovine glasača male stranke pod nazivom Ustani! Dolazimo.

- To je jasan znak da je razočaranje birača nakon dva prethodna glasanja ključni faktor za njihov uspeh - rekla je Borijana Dimitrova, izvršni partner u „Alpha Research".

Sa druge strane, Petkov svoju stranku pokušava da pozicionira kao „novi centar”.

- Želim da budem siguran da je Bugarska na novom putu. Želim da Bugarska postane novi brend „nula korupcije" - rekao je on.

Postizanje „levičarskih ciljeva uz desničarske mere” postalo je slogan njihove predizborne kampanje. Na primer, planovi stranke Nastavljamo promene jesu da se koruptivna sredstva preraspodele ka reformi obrazovanja i zdravstva, umesto ka povećanju poreza.

- Postoje dve strane medalje. Ne možete se fokusirati na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu bez povećanja poreza osim ako se ne pozabavite korupcijom - rekao je Petkov.

Neki posmatrači su oprezni i plaše se da bi novi politički igrač mogao da ponovi brzi uspon i pad Trifonovljeve partije.

- Ne deluje kao da je to stranka koja planira da bude glavni igrač. Izgleda kao projekat koji pokušava da na najbolji način iskoristi relativno uspešan mandat privremenih ministara - rekla je Ruža Smilova, predavač političkih nauka na Univerzitetu u Sofiji.

Pošto Petkov i Vasilev nisu imali dovoljno vremena da formalno registruju sopstvenu stranku, ovaj dvojac koristi registraciju još dve marginalne stranke, od kojih je jedna ranije bila u partnerstvu sa savezom krajnje desničarskih partija.

Za razliku od Trifonova, koji je doživeo fijasko posle izbora u julu pokušavajući da diktira uslove za formiranje koalicije, Petkov ističe svoje akreditive kao graditelja koalicije i pregovara sa drugim strankama da potpišu sporazum o principima vlasti.

Asen Vasilev i Kiril Petkov; Profimedia
 

- Mi nismo partija vođena egom. Shvatamo da će to biti koaliciona vlada. Naš cilj je da dobijemo 121 mesto. To znači da moramo da napravimo najpametniju moguću strukturu koja će to omogućiti - izjavio je Petkov.

Harizma kao dodatna karta u rukavu

Petkov ne beži od medija kao Trifonov, a zbog samouverenog držanja i otvorenosti stekao je veliki broj obožavalaca. On je izgradio reputaciju mladog, modernog i obrazovanog lidera i zapravo se ističe među svojim rivalima.

Zbog svoje harizme postao je popularan na društvenim mrežama, a na Fejsbuku je čak pokrenuta i grupa koju sada prati skoro 110.000 ljudi i koja je stvorena i pre nego što je njegova stranka pokrenuta kako bi prikupila podršku Petkovljevoj kandidaturi za premijera.

- Petkov je prvi političar od Borisova sa tako očiglednom harizmom. To im ide u prilog - rekla je Smilova.

Petkov ne priča mnogo o kandidaturi za premijera i trenutno je fokusiran na formiranje koalicije.

Kiril Petkov; Profimedia
 

- Želim da budem siguran da smo postigli dogovor o principima upravljanja i da smo u potpunosti usklađeni. Ako budemo morali da izaberemo nekog drugog za premijera, uradićemo to ukoliko služi konačnoj svrsi - izjavio je on.

Mrlja koja bi mogla da ga košta mesta premijera

Brz uspon Petkova razbesneo je njegove političke protivnike. Kampanja sa dezinformacijama da je njegova diploma na Harvardu lažna primorala ga je da je javno pokaže, dok su neki protivnici nazvali njegovu stranku „Predsedničkom strankom", aludirajući na to da je taj politički projekat osmislio Radev, predsednik koji će biti ponovo izabran za tu poziciju na današnjim izborima.

Petkov je negirao da je predsednik bio na bilo koji način umešan u njegov pokret, bez obzira na to što njegova partija podržava reizbor Radeva.

Samo nekoliko nedelja pre izbora bugarski Ustavni sud saopštio je odluku da je Petkovljevo imenovanje za ministra ekonomije prekršilo Ustav jer je on imao dvojno državljanstvo - bugarsko i kanadsko. Prema bugarskom zakonu, koji mnogi vide kao zastareo, ljudi sa dvojnim državljanstvom ne mogu da budu ministri. Petkov je mesecima tvrdio da je podneo zahtev za oduzimanje kanadskog državljanstva nedeljama pre imenovanja, ali je kasnije otkriveno da se smatrao kanadskim državljaninom do 20. avgusta.

Dok je Borisov pozdravio osnivanje Petkovljeve partije i obećao da će ih pobediti fer i pošteno na predstojećim izborima, nije propustio priliku da napadne Radeva zbog Petkovljevog „neustavnog“ imenovanja.

Bojko Borisov; Printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans
 

Ipak, priča o državljanstvu mogla bi da poremeti Petkovljevu političku budućnost. 

- Nije pitanje da li on ima dvojno državljanstvo ili ne. Ako tvrdite da vam je integritet jedan od prioriteta i da se borite za vladavinu prava, da li je u redu da se potpiše lažni dokument. Najveća šteta koju to može da napravi jeste da zaseni njegove sposobnosti za mesto premijera, ali verovatno neće zanačajno promeniti podršku stranke - rekla je Dimitrova, pozivajući se na Petkovljevu tvrdnju da je imao samo bugarsko državljanstvo pre svog imenovanja, što bi moglo da otera neke od njegovih pristalica.

Petkov već sanja da Bugarsku preobrazi i da dobije mesto u istoriji.

- Moj san je da pročitam studiju slučaja, recimo za 10 godina, koja neće govoriti o azijskim tigrovima ili irskom tigru, već o bugarskom lavu - izjavio je on jednom prilikom, ali kritičari nisu toliko optimistični i pitaju se da li će on transformisati bugarsku politiku ili će ona promeniti njega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike