Deng Sjaoping, tvorac moderne Kine: Vođa bez funkcije koji je jednim potezom zemlju izbavio iz siromaštva

19.02.2021

21:00 >> 22:24

0

Deng je bio reformator koji je usmerio Kinu ka tržišnoj ekonomiji, a od 1978. go 1992. bio je de fakto vođa Narodne Republike Kine

Deng Sjaoping, tvorac moderne Kine: Vođa bez funkcije koji je jednim potezom zemlju izbavio iz siromaštva
Copyright Profimedia

Na današnji dan pre 24 godine, 1997, preminuo je Deng Sjaoping, kineski političar, državnik i diplomata. Iako nikada nije imao funkciju predsednika države ili generalnog sekretara, smatra se jednom od ključnih figura osamdesetih godina u toj zemlji.

Deng je bio reformator koji je usmerio Kinu ka tržišnoj ekonomiji, a od 1978. go 1992. bio je de fakto vođa Narodne Republike Kine. Iz politike se povukao 1990. godine, ali sve do smrti imao je veliki i presudan uticaj u postmaoističkoj Kini. Takođe, o tome koliko je bio uticajan govor i činjenica da ga je magazin “Tajm” dva puta proglaslio za ličnost godine u svetu.

Poreklo i detinjstvo

Dengovi preci potiču iz okruga Đajing, u Guangdungu, odakle su i preci naroda Haka, koji su kasnije naselili Sečuan. Njegova ćerka Deng Rong je u knjizi “Moj otac Deng Sjaoping” napisala da je njegovo poreklo verovatno iz naroda Haka. Dengov otac bio je zemljoposednik koji je studirao pravo i političke nauke na Univerzitetu u Čengduu. Njegova majka umrla je dok je Deng bio mali, ostavivši sedmoro dece – njega, tri brata i tri sestre.

Pročitajte još:

Sa pet godina Deng je poslat u privatnu osnovnu školu, koja je bila tradicionalnih shvatanja, da bi sa sedam godina bio prebačen u modernu osnovnu školu.

Odlazak u Francusku

U leto 1919, Deng je završio školu u Čungkingu. On i njegovih 80 školskih drugova otputovali su brodom u Francusku kako bi učestvovali u radnom studijskom programu, u kojem je do 1927. učestvovalo 4.000 Kineza.

Deng, najmlađi od svih kineskih učenika u grupi, upravo je bio napunio 15. Vu Judžang, lokalni lider Pokreta u Čungkingu, uključio je Denga i njegovog strica po ocu Deng Šaošenga u program. Dengov otac snažno je podržao učešće svog sina u radnim studijama u inostranstvu.

Noć pre njegovog odlaska, Dengov otac odveo je sina na stranu i pitao ga šta mislia da će naučiti u Francuskoj. On je ponovio reči koje je naučio od svojih učitelja: “Da na Zapadu steknemo znanje i saznamo istinu kako bismo spasli Kinu.”

Deng je još tada bio svestan toga da Kina veoma ispašta i da kineski narod mora da ima moderno obrazovanje, kako bi se zemlja izvukla iz takve situacije.

Turbulentan privatni život

Dengova prva supruga umrla je u 24. godini, nekoliko dana nakon što je rodila Dengovo prvo dete, devojčicu koja je takođe umrla. Njegova druga supruga Jin Vejing napustila ga je nakon što je Deng bio žrtva političkog napada 1933. godine. Njegova treća supruga Džuo Lin bila je kćerka industrijalca iz Junana. Ona je postala članica Komunističke partije 1938, a godinu dana kasnije se udala za Denga. Oni su imali petoro dece: tri ćerke (Deng Lin, Deng Nan i Deng Rong) i dva sina (Deng Pufang i Deng Džifang).

Politička karijera

U Komunističku partiju Kine učlanio se 1923. godine. Po povratku u Kinu radio je kao politički komesar za ruralne oblasti. Kao učesnik Dugog marša smatran je „veteranom revolucije“.

Posle osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, Deng je radio na učvršćivanju komunističke vlasti na Tibetu i u drugim oblastima. Za vreme “Velikog skoka napred” (1958-1960) radio je na ekonomskoj rekonstrukciji zemlje. Njegove ekonomske mere uticale su na to da padne u nemilost Mao Cedunga, te je dva puta završio u logoru.

Posle Kulturne revolucije u Kini, Deng Sjaoping, tada zamenik potpredsednika vlade i generalni sekretar KPK, bio je optužen da hoće da obnovi kapitalizam, pa je sa tih funkcija smenjen 1967. godine. Na mesto potpredsednika vlade vraćen je 1973. godine.

Kasnije je Deng postao potpredsednik CK KPK i načelnik Generalštaba kineskih oružanih snaga, 1975. godine. Pred svoju smrt, predsednik Vlade NR Kine Džou Enlaj je u januaru 1976. godine u bolničkoj sobi okupio većinu komandanata vojnih oblasti Kine i tražio od njih da zaštite Deng Sjaopinga kao vođu Vlade.

Profimedia

Posle smrti Džou Enlaj, Deng je nekoliko meseci bio vršilac dužnosti predsednika Vlade. U to vreme vlast je pokušavala da preuzme tzv. četvoročlana banda, u kojoj su bili Maova četvrta žena Điang Čing i potpredsednik Centralnog komiteta KPK Vang Hun Ven. Deng je optužen da hoće da obnovi kapitalizam i smenjen je u aprilu 1976.

Ipak, komandant kantonške vojne oblasti je podržavao Denga, a posle Maove smrti, u oktobru 1976. “četvoročlana banda” je uhapšena uz optužbu da je pokušala da zbaci sa vlasti Hua Guofenga, koga je Mao označio kao svog naslednika na mestu vođe Kine i KPK.

Posle toga, Deng je uputio pismo Hu Guofengu u kome ga moli da ga vrati na raniji posao. Tako je 1977. godine ponovo postavljen na mesto potpredsednika Vlade Narodne Republike Kine, da bi već sledeće godine, nadmudrivši Maovog naslednika, postao vrhovni vođa.

Deng se smatra predvodnikom druge generacije kineskih lidera i glavnim arhitektom novog načina socijalističkog razmišljanja i ekonomskih reformi. Otvorio je Kinu prema stranim investicijama, globalnom tržištu i ograničenoj privatnoj konkurenciji. Zaslužan je za preobražaj Kine u jednu od najbrže rastućih ekonomija, što je dovelo do značajnog porasta životnog standarda više stotina miliona Kineza. Bio je uvažavan kao de fakto vođa Kine, iako nije bio na zvaničnoj funkciji. Tome u prilog govore i podaci o njegovim zvaničnim posetama Americi, Velikoj Britaniji i drugim svetskim silama, sa čijim se liderima zvanično sastajao.

Takođe, smatra se da je Dengova nova ekonomska politika, koja je podigla zemlju iz siromaštva, usko povezana sa mirom koji je postignut sa Japanom 1978. godine. Dva meseca pre pokretanja svoje nove ekonomske politike, Deng je posetio Japan kako bi finalizirao sporazum o miru i prijateljstvu.

Dengov najpoznatiji citat

Na partijskoj konferenciji 1961. godine izgovorio je jednu od svojih najpoznatijih rečenica: „Nije važno da li je mačka crna ili bela, važno je da lovi miševe.“

Smrt

Deng je umro 19. februara 1997, u 92. godini, od plućne infekcije i Parkinsonove bolesti. Iako je njegov naslednik Jiang Zemin imao čvrstu kontrolu, Vladinom politikom je održavana Dengova politička i ekonomska filozofija. Zvanično, Deng je bio hvaljen kao veliki marksista, veliki proleterski revolucionar, državnik, vojni strateg i diplomata, jedan od glavnih vođa Komunističke partije Kine, Narodnooslobodilačke vojske Kine i Narodne Republike Kine, veliki arhitekta kineskog socijalističkog otvaranja i modernizovane gradnje.

Javnost je uglavnom bila pripremljena za Dengovu smrt, jer su već dugo kružile glasine da se njegovo zdravlje pogoršava. U 10.00, 24. februara, premijer Li Peng zamolio je ljude da zastanu i odaju mu počast minutom ćutanja. Nacionalne zastave vijorile su se na pola koplja više od nedelju dana, a gotovo sve televizije su program narednih dana posvetile njegovom životu i radu.

Dengova poslednja želja bila je da se njegovi organi doniraju za medicinska istraživanja, a da pepeo, nakon kremacije ostataka, bude razbacan po moru. Tako je i bilo…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike