"Najpotcenjenija političarka" došla je na čelo države posle smrti Magufulija: Ko je Samija Suluhu Hasan, prva predsednica Tanzanije?

19.03.2021

20:00 >> 20:09

0

Danas je ona jedini lider ženskog pola u Africi, pošto je u Etiopiji uloga predsednice uglavnom ceremonijalna

"Najpotcenjenija političarka" došla je na čelo države posle smrti Magufulija: Ko je Samija Suluhu Hasan, prva predsednica Tanzanije?
Copyright Tanjug/AP Photo, File

Novoproglašena predsednica Tanzanije Samija Suluhu Hasan (61) u sredu uveče je imala zadatak da kao potpredsednica saopšti građanima da je predsednik Džon Magufuli preminuo i da će ona zauzeti njegovo mesto. Ona je prvi put na mesto potpredsednice došla 2015. zajedno sa Magufulijem, a prošle godine ponovo je izabrana sa njim i otpočela je drugi mandat na istoj poziciji.

Danas je ona jedini lider ženskog pola u Africi, pošto je u Etiopiji uloga predsednice uglavnom ceremonijalna, a prva je žena u Tanzaniji koja se našla na ovoj poziciji i tako se pridružila kratkom spisku liderki država ovog kontinenta.

Suluhu Hasan je u Tanzaniji poznata kao Mama Samija – što u kulturi ove zemlje oslikava poštovanje koje ima, a ne svođenje na polnu ulogu.

Mnoge je iznenadio njen izbor za potpredsednicu 2015. godine, jer se očekivalo da na to mesto dođu mnogo istaknutiji političari Partije Revolucije, koja je na vlasti u jednom ili drugom obliku od proglašenja nezavisnosti 1961. godine.

Prvu javnu funkciju počela je da obavlja 2000, a istakla se 2014. kao potpredsednica Ustavotvorne skupštine kada je napisala nacrt novog ustava. Tamo su njeno mirno držanje u upravljanju skupštinom i način na koji se ponela sa najglasnijim članovima zaslužili javnu pohvalu.

Tanjug/AP Photo

Kada je reč o karakteru, ona je potpuna suprotnost Magufuliju. Tamo gde se on pokazao kao impulsivan, ne plašeći se da govori oštro i iskaže svoja osećanja, ona je ostala pažljiva i proračunata.

Osim toga, priča se da ume da sasluša sagovornika i da je strikno usmerena na praćenje ustaljenih procedura.

Sposobna liderka

Jedan član parlamenta, Dženuari Makamba, koji je radio sa njom dok je bila potpredsednica, nazvao ju je “najpotcenjenijim političarem Tanzanije”.

– Posmatrao sam iz prve ruke njenu radnu etiku, način na koji donosi odluke i temperament. Ona je veoma sposobna liderka – rekao je on.

Ipak, ovo ne govori mnogo o njenoj politici. Trenutno najvažnije pitanje o kom ona mora da odluči jeste da li će nastaviti da vodi skeptičnu politiku svog prethodnika u vezi sa koronavirusom. Njena lojalnost predsedniku nije se dovodila u pitanje, ali mnogi se ne bi iznenadili kada bi ona zauzela potpuno suprotan stav.

U prilog tome najviše govori njena poseta lideru opozicije Tundu Lisu, koji je nakon pokušaja ubistva 2017. završio u bolnici. Mnogi su spekulisali da su državni agenti umešani u ovaj slučaj, pa je njena poseta šokirala javnost.

Tanjug/AP Photo

Lisu je posle toga poslat u izgnanstvo, nakon čega je nakratko došao u zemlju kako bi učestvovao u izborima prošle godine, da bi se opet vratio u Belgiju, rekavši da je dobio još pretnji smrću.

Privatnost na prvom mestu

Iako je potpredsednica od 2015. godine, o privatnom životu Suluhu Hasan malo toga se zna.

Rođena je 27. januara 1960. na Zanzibaru, poluautonomnom ostrvu koje je sastavni deo Tanzanije. Studirala je javnu upravu, prvo u Tanzaniji, da bi postdiplomske studije završila na Univerzitetu u Mančesteru.

Udala se 1978. za Hafida Amera, koji je poznati akademik koji se nije mnogo isticao u javnosti. Otkad je postala potpredsednica, njih dvoje nisu fotografisani zajedno.

Imaju četvoro dece, a jedno od njih, Mvanu Hafid Amer, trenutno je član Predstavničkog doma Zanzibara.

Sve žene na čelu afričkih država

– Silvi Kinigi – vršilac dužnosti predsednika Burundija, od jula 1993. do februara 1994.

– Rut Peri – predsedavajuća Državnog saveta nakon prvog građanskog rata u Liberiji, od septembra 1996. do avgusta 1997.

– Elen Džonson Serlif, predsednica Liberije, od 2006. do 2018.

Pročitajte još

– Roza Fransina Rogombe – privremena predsednica Gabona posle smrti Omara Bongoa, od juna do oktobra 2009.

– Monik Osan-Belpo – vršilac dužnosti predsednika Mauricijusa nakon ostavke Aneruda Džugnauta, od marta do jula 2012.

– Džojs Banda – predsednica Malavija posle smrti Bingu va Mutarike, od 2012. do 2014.

– Katrin Samba-Panza – privremena predsednica Centralnoafričke Republike, izabrana u parlamentu, od 2014. do 2016.

– Amina Gurib-Fakim – predsednica Muricijusa, izabrana u parlamentu, od 2015. do 2018.

– Sahle-Vork Zevde – trenutna predsednica Etiopije, izabrana u parlamentu 2018.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike