U Grčkoj besne požari, a širom Evrope poplave! Katastrofalni snimci iz potopljenih zemalja, izvedeno niz evakuacija (FOTO/VIDEO)

30.06.2024

17:32

0

Autor: M. Vu.

Usled oluja koje su zahvatile Švajcarsku i severnu Italiju, došlo je do velikih poplava i klizišta, što je dovelo do pogibije najmanje četiri osobe

U Grčkoj besne požari, a širom Evrope poplave! Katastrofalni snimci iz potopljenih zemalja, izvedeno niz evakuacija (FOTO/VIDEO)
Poplave širom Evrope - Copyright Printscreen/Iks

Opasne oluje, kiša i grad pogodile su zemlje širom Evrope u junu i izazvale razorne poplave. 

Usled oluja koje su zahvatile Švajcarsku i severnu Italiju, došlo je do velikih poplava i klizišta, što je dovelo do pogibije najmanje četiri osobe, saopštile su danas lokalne vlasti.

Tela tri osobe pronađena su nakon klizišta u oblasti Fontana u dolini reke Mađa, u švajcarskom kantonu Tičino, prenela je agencija AP.

Nevreme i jaka kiša zahvatili su i južnu i zapadnu Švajcarsku, izazivajući dodatne probleme.

Naselja duž reke Mađa su evakuisana, dok se deo malog drumskog mosta Visleto srušio. Takođe, jedna osoba je nestala u obližnjoj dolini Lavizara.

U dolinama Lanco na severozapadu Italije, kiša neprestano pada više od 10 sati, što je izazvalo nabujalost reke Stura preko bezbednih nivoa, prema izveštajima “La Stampe”.

 

 

U Lagu dela Toreu, aktiviralo se nekoliko klizišta i jedan pastir je bio zarobljen na 150 metara nadmorske visine. Njega su spasili vatrogasci. Sedam porodica koje su bile ugrožene u dve zgrade kod potoka Vasola moralo je da se evakuiše nakon što se potok pretvorio u besnu bujicu.

Nešto pre 22 sata, administracija Čialamberta odlučila je da evakuiše sedam porodica koje su bile u opasnosti u dve zgrade u blizini potoka Vasila koji se pretvorio u besnu bujicu.

Padao najkrupniji grad ikada

Jaka superćelijska oluja pogodila je italijansku oblast Pijemont gde je padao grad prečnika 10-11 sentimetara, što je najkrupniji grad koji je ikada padao u Italiji. 

 

 

Međutim, jaka oluja se tu nije zaustavila pa je u mestu Forno Kanaveze takođe padao krupan grad. Uništeni su automobili, usevi i kuće.

Poplave u Švajcarskoj

Slično vreme je u petak teško pogodilo Švajcarsku, sa pljuskovima od preko 100 mm u nekim oblastima. Bujične poplave odnosile su kuće i automobile nekih žitelja.

 

 

U međuvremenu, slike iz Sijera u Švajcarskoj prikazuju veliku poplavu i potopljen autoput nakon izlivanja reke Rone usled velikih oluja.

 

 

Prijavljena je smrt najmanje jedne osobe. Odmaralište Cermat – poznato po skijanju i planinarenju – potpuno je odsečeno zbog poplavnih voda i transportnog haosa.

U Grčkoj besne požari

U Grčkoj je 55-godišnji vatrogasac tragično stradao nakon što je prošle nedelje izbilo 45 požara u razmaku od nekoliko sati svaki, usled ekstremnog toplotnog talasa sa temperaturama koje su dosegle 42 stepeni Celzijusa, piše “Dejli mejl”.

U Grčkoj je nekoliko uzbuna na snazi nakon talasa šumskih požara, a nekoliko sela je evakuisano iz predostrožnosti. Prema BBC-u, avion je angažovan za gašenje šumskog požara na periferiji Atine, a neki stanovnici su evakuisani.

 

 

Grčki ministar za civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas izjavio je sinoć da je smanjen intenzitet šumskog požara u planinskoj oblasti Parnita izvan Atine, ali da se oko 200 vatrogasaca, uz podršku specijalizovanih aviona, i dalje bori sa vatrenom stihijom.

Jaki udari vetra koji duva stotinu kilometara na čas otežavaju napore vatrogasaca da ugase požar na Parniti udaljenoj dvadesetak kilometara od Atine.

Šumski požari, podstaknuti olujnim vetrovima, nekontrolisano su besneli na grčkom ostrvu Serifos ranije danas, navodeći vlasti da narede evakuaciju za nekoliko zaseoka. U saopštenju vatrogasne službe se navodi da se više od deset vatrogasaca sa četiri vozila bori protiv stihije koja je zahvatila nisku vegetaciju, ali se veoma brzo proširila usled jakih udara vetra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike