Veliki šumski požar kod Atine: Vatrogasci i 17 kanadera pokušavaju da ukrote stihiju

30.06.2024

15:46

0

Grčka televizija je prikazala najmanje jednu kuću u plamenu kao i visok stub dima koji se uzdiže iznad zapaljenih borovih šuma i maslinjaka

Veliki šumski požar kod Atine: Vatrogasci i 17 kanadera pokušavaju da ukrote stihiju
Copyright Profimedia

Grčki vatrogasci bore se danas sa šumskim požarom južno od Atine a njihove napore otežava jak vetar, samo nekoliko sati nakon što su uspeli da spreče širenje vatre u planinskom području takođe u blizini glavnog grada.

Desetine vatrogasaca, uz podršku 17 aviona, bore se da ukrote novi požar koji je izbio u retko naseljenoj oblasti u blizini grada Keratea, nekih 35 kilometara južno od Atine, preneo je Rojters.

Grčka televizija je prikazala najmanje jednu kuću u plamenu kao i visok stub dima koji se uzdiže iznad zapaljenih borovih šuma i maslinjaka.

Profimedia
 

Tokom vikenda izbile su na desetine šumskih požara širom Grčke, potpomognute jakim vetrom.

Vatrogasci su i dalje angažovani na ostrvu Serifos gde je juče izbio požar usred niskog rastinja i brzo se proširio, raspirivan jakim vetrovima, a više kuća je oštećeno i nekoliko zaseoka je evakuisano.

Još jedan požar u planinskoj šumovitoj oblasti Parnita u blizini rezervata prirode nedaleko od Atine danas je oslabio, saopštili su zvaničnici.

Profimedia
 

Meteorolozi su naveli da se očekuje da će jaki vetrovi prestati tek kasnije danas.

Šumski požari su uobičajeni u ovoj mediteranskoj zemlji, ali su postali razorniji poslednjih godina kako su leta postal toplija, suva i vetrovita, što naučnici povezuju sa efektima klimatskih promena, podsetio je Rojters.

Posle smrtonosnih šumskih požara prošlog leta i nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka je uvela novu praksu, koja uključuje postavljanje dodatnog vatrogasnog vozila na svaki novi požar, kao i ubrzanje vazdušne podrške i krčenje šuma.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike