Opaki predator širi se Evropom! Nema prirodnih neprijatelja, veoma opasan i po ljude

23.05.2024

23:10

0

Vrsta je prvi put u Evropu došla 2004. godine, kada su primećene u Francuskoj, a veruje se da su slučajno prevezene u teretu iz Azije

Opaki predator širi se Evropom! Nema prirodnih neprijatelja, veoma opasan i po ljude
Azijski stršljenovi - Copyright Printskrin/Tviter

Kada su se azijski stršljenovi pojavili u Evropi pre skoro dvadeset godina, mnogi su bili uplašeni. To nije bila loša vest samo za našu vrstu, već i za pčele koje ova vrsta uništava. Jedan stršljen može da ih pojede i do 50 dnevno, zbog čega se odmah svrstava u predatorsku, invazivnu vrstu u Evropi. Problem je što na našem kontinentu nema prirodnih neprijatelja, a ne napadaju ga ni bolesti.

Kada su britanski mediji u martu objavili da su videli jednog, pa se plaše da su ovi mali letači počeli da zimuju u Velikoj Britaniji, mnogima nije bilo svejedno. Ali situacija im ne samo da postaje teža, jer ovih životinja ima sve više i u Francuskoj i Belgiji.

Profimedia
 

Njihova gnezda su nekima posebno strašna. Toliko su velike da u njima može da živi osam hiljada ovih stvorenja, a svakodnevno će stanovnici tog gnezda pojesti nešto više od 11 kilograma drugih insekata, kažu stručnjaci. Oni su prava mala štetočina, drugim rečima, a za nas su opasni za sve one koji imaju alergijsku reakciju. U Evropi je već bilo uginuća nakon ujeda ovih životinja, koje su posebno opasne u rano proleće. Tada vredno grade svoja gnezda, ali njihova specijalnost je što to rade blizu zemlje. Tek kasnije, leti, sele se na drveće.

- Uzimajući u obzir sve to, brine me kako će ta stvorenja uticati na percepciju javnosti o osama i stršljenima. Nalazimo se u vremenu kada moramo da podstičemo ljude da prihvate svaki aspekt prirode, ma koliko im ona bila odbojna ili zastrašujuća, jer su sva stvorenja tu sa razlogom i imaju svoje mesto u ekosistemu. A onda imamo stršljene koji nemaju nikakvu ulogu u Evropi i koje smo doneli na kontinent - rekao je za Gardijan Seirijan Samner, profesor bihejvioralne ekologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL).

Vrsta je prvi put u Evropu došla 2004. godine, kada su primećene u Francuskoj, a veruje se da su slučajno prevezene u teretu iz Azije. Brzo su se proširili po zapadnoj Evropi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike