Da li ste znali? Ujed stršljena može imati fatalne posledice, ali ako vi njima naudite kazna će vas šokirati

17.07.2023

17:49

0

Autor: K. B.

Ubistvo stršljena, čak i u samoodbrani, predstavlja kršenje Zakona o zaštiti prirode, koji štiti ugrožene vrste

Da li ste znali? Ujed stršljena može imati fatalne posledice, ali ako vi njima naudite kazna će vas šokirati
Copyright Pexels

Građani često nisu svesni da su stršljeni zaštićene vrste, pa pokušavaju sami da reše problem, što često ne uspeva i može dovesti do fatalnih ishoda od uboda.

Zakon propisuje kaznu od 5.000 do 15.000 evra za ubijanje stršljena, čak i u slučaju samoodbrane. Ovaj zadatak obično obavljaju stručne veterinarske službe koje premeštaju stršljenova gnezda na mesta gde nema ljudi. Ove usluge su dostupne u svakom većem gradu. U poslednjim godinama, broj stršljenova čije se gnezda nalaze u blizini ljudi je u porastu.

Pexels
 

Svaki skriveni kutak u domaćinstvu može biti pogodno mesto za koloniju stršljenova. To može biti bilo koje mesto koje se ne kvasi. Na primer, stršljeni mogu napraviti gnezdo veličine od pet do dvadeset centimetara, slično veličini fudbalske lopte ili otvorenog kišobrana.

Gnezda stršljenova mogu biti velika kao fudbalska lopta, a ponekad i veća. Otrov stršljenova je manje toksičan u poređenju s otrovom osa, ali je ubod stršljena deblji i duži, što prodire dublje u kožu i uzrokuje veći bol i crvenilo.

U slučaju uboda stršljena, preporučuje se uklanjanje uboda pincetom ukoliko je ostao u koži, a zatim hladni oblog treba staviti na mesto uboda. Ukoliko je ubod u području usta ili grla, mogu se javiti jače reakcije. Ako je moguće, povređenoj osobi treba dati led da drži u ustima kako bi se smanjio otok.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike