Borelj: Pokušavam da pokrenem dijalog između Beograda i Prištine: Sporazumi da se primenjuju

25.06.2024

08:42

0

Tokom sastanka su, pored ostalog, razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova

Borelj: Pokušavam da pokrenem dijalog između Beograda i Prištine: Sporazumi da se primenjuju
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Fred Sierakowski

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je da pokušava ponovo da pokrene dijalog između Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na dijalog u Brisel, on je na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta ministara EU, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da pokušava da pronađe operativno rešenje.

"Imamo dogovor, Ohridski sporazum. On mora biti primenjen", istakao je Borelj.

Prema njegovim rečima, problem sa sporazumima je u tome što oni moraju da se primenjuju.

"Strane nisu mogle da ih primene iz ovih ili onih razloga" istakao je Borelj i dodao da misli da je bilo neophodno nastaviti sastanke na visokom nivou da bismo znali gde smo, posebno u vreme kada države članice raspravljaju o njegovom predlogu za ukidanje sankcija Prištini.

"Ako ove sankcije budu ukinute, nadam se, barem je ovo moj predlog, makar i postepeno ali brzo, to može da stvori scenario u kojem će dijalog, ne kažem da bude nastavljen, ali bar ne prekinut naglo", kazao je Borelj.

On je istakao da se dvojica lidera dugo nisu srela u okviru dijaloga i da bi želeo da se nešto dogodi pre pre kraja njegovog mandata. Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Srbija postane članica EU, pa da tek onda usaglasi spoljnu politiku sa politikom EU, Borelj je rekao da je deliti istu spoljnu politiku jedan od uslova za članstvo.

"Put ka Evropi podrazumeva usaglašavanje stavova o spoljnoj politici. Ne možete se pretvarati da ste država članica i narušavati zajedničku spoljnu politiku", istakao je Borelj.

Prema njegovim rečima, zadatak izgradnje spoljnopolitičkog sporazuma zahteva da nove države članice dele osnovne principe ove spoljne politike. "I Srbija to odlično zna. To je jedan od uslova na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", naglasio je Borelj.

On izjavio da je Evropska unija spremna da produbi postepenu integraciju Zapadnog Balkana i proširi podršku partnerima sa Zapadnog Balkana, ali da im poručuje da budu uz EU u odbrani međunarodnog poretka. Borelj je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da se to posebno odnosi na situaciju oko Ukrajine i "mere koje se sprovode da bi se suprotstavilo ruskoj invaziji".

On je naglasio da se usklađenost zemalja Zapadnog Balkana sa spoljnom politikom EU smatra "izražavanjem njihovog strateškog izbora privrženosti članstvu".

Naveo je i da održavanje bliskih veza sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina "nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar Evropske unije".

U Luksembrugu je danas održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Tokom sastanka su, pored ostalog, razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike