Da li će oštrije kazne opametiti vozače? Od jednog je čak tri puta oduzet automobil

25.06.2024

08:55

0

Za samo nedelju dana, na putevima je uhvaćeno više od 1.700 pijanih i 70 drogiranih vozača

Da li će oštrije kazne opametiti vozače? Od jednog je čak tri puta oduzet automobil
Ilustracija - Copyright Instagram/MUP Srbije

Saobraćajna policija je tokom prve nedelje kontrole kaznila 147 vozača električnih trotineta. Prošlog vikenda, policija je privremeno oduzela još pet vozila od vozača sa težim prekršajima. Od početka primene te mere oduzeta su čak 162 vozila.

Za samo nedelju dana, na putevima je uhvaćeno više od 1.700 pijanih i 70 drogiranih vozača. Policija upozorava da je sve više onih koji ugrožavaju sopstveni i život drugih učesnika u saobraćaju. Ne pomažu ni represivne, ni preventivne mere.

- Smatram da je to zaista previše i da niko nema pravo da ugrožava i druge učesnike koji su u saobraćaju, naravno i sebe, tako što će sesti za volan ako je konzumirao alkohol ili psihoaktivne supstance - rekao je major policije Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Iz Prekršajnog suda u Beogradu kažu da oštrija kaznena politika ne menja vozača i da onaj ko ne poštuje saobraćajne propise, ne poštuje ni sudske odluke.

- Mi smo, čini mi se, možda ishitreno doneli pre nekoliko godina odluku da maloletnicima damo mogućnost da upravljaju vozilima. Sada nas ta odluka stiže i posledice takve odluke su da su najmlađi vozači ti koji najviše stradaju ili ugrožavaju živote drugih - ukazuje predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.

Kada se vozaču oduzme jedan automobil, on nabavi novi

Sredinom februara policija je počela privremeno da oduzima automobile, koji su dokaz do okončanja postupka pred sudom, a postupak može da traje dva, tri, šest meseci pa i do dve godine. Jedno vozilo je trajno oduzeto.

- Vi vozača koji je sklon nasilničkoj vožnji ne možete promeniti time što ćete mu oduzeti vozilo. On će svaki put nabaviti ili uzeti od nekog drugog, neko drugo možda jeftinije vozilo i napraviti još teži prekršaj nego što je činio ranije - kaže Olivera Ristanović.

Major policije Aleksandar Radenković rekao je da se ta mera ne odnosi na prosečnog učesnika u saobraćaju, već na one koji su najneodgovorniji i koji na taj način ugrožavaju pre svega druge učesnike u saobraćaju i sebe.

A.K./ATAImages
 

- Imamo više od jednog oduzetog vozila kada smo počeli sa primenom ove mere u februaru, što zaista nije dobro i zahteva neku veću analizu. Represija ovde neće dati rezultat kakav očekujemo, budući da smo imali vozača od kojih je tri puta oduzeto vozilo, što je potpuno neobjašnjivo - rekao je Radenković.

Tokom prošle nedelje otkriveno je 147 prekršaja vozača električnog trotineta. Najviše je onih koji nisu nosili biciklističku kacigu, 52 vozača nisu imali obaveznu nalepnicu, a 26 vozača nije nosilo prsluk.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike