Počeo sastanak u Pekingu: Putin i Si usvojili zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa i partnerstva

16.05.2024

07:26 >> 09:30

0

Putin i Si Đinping takođe planiraju da usvoje izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije

Počeo sastanak u Pekingu: Putin i Si usvojili zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa i partnerstva
Copyright AP Photo/ Sputnik, Kremlin Pool Photo/ Sergei Bobylev

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping, posle razgovora u Pekingu, usvojili su i potpisali zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije, prenose RIA Novosti.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio je da su dva predsednika potpisala detaljan dokument u kojem se potvrđuje posebna veza Rusije i Kine, kao i da su ''naznačeni dalji putevi za razvoj čitavog kompleksa bilateralnih veza i istaknuta vodeća uloga dve zemlje u formiranju pravednog i demokratskog svetskog poretka''. U zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Kine označeni su dugoročni zadaci razvoja čitavog sistema odnosa dve zemlje.

AP Photo/ Sputnik, Kremlin Pool Photo/ Sergei Bobylev
 

Tokom sastanka, Putin i Si razgovarali su o perspektivama bilateralne saradnje Rusije i Kine, kao i o koordinaciji zemalja na međunarodnoj sceni. Kineski lider je naglasio da Moskva i Peking brane svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i podržavaju uspostavljanje multipolarnog sveta.

O Ukrajini, ratu na Bliskom istoku...

On je istakao da je stav Kine u vezi sa konfliktom u Ukrajini jasan i dosledan, kao i da se Moskva i Peking slažu da ukrajinska kriza treba da se reši političkim putem.

Ruski lider izjavio da će informisati Si Đinpinga o situaciji oko Ukrajine i izrazio je zahvalnost na inicijativama Kine u vezi s rešavanjem situacije u Ukrajini. Kina je spremna da nastavi da igra ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti na evropskom kontinentu, rekao je Si. Napomenuo je da se Rusija i Kina zalažu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba bez odlaganja. Rusija i Kina će jačati kontakte preko banaka, a međusobne investicije su pouzdano zaštićene od trećih zemalja, rekao je Putin. Dodao je da Rusija pozdravlja aktivnu saradnju sa Kinom u automobilskoj industriji i prisustvo njihovih proizvoda na ruskom tržištu. Kina postiže očigledne uspehe u proizvodnji automobila, Rusija će razvijati saradnju sa Kinom u toj zemlji, istakao je ruski lider. Naglasio je da u Azijsko-pacifičkom regionu nema mesta zatvorenim vojno-političkim savezima. Istakao je da se Rusija i Kin zalažu za reformisanje i depolitizaciju Svetske trgovinske organizacije, G20 i drugih međunarodnih organizacija. Rusija i Kina nameravaju da nastave da ulažu napore po pitanju integracije Evroazijskog ekonomskog saveza i inicijative "Pojas i put", javlja Sputnjik.

Pregovori na visokom nivou će se nastaviti u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente.

Očekuje se da će Putin i Si imati razgovore u četiri oka, uz čaj i šetnju parkom u blizini palate. Zatim, tokom neformalne večere, pregovori će se odvijati u užem formatu, a liderima će se pridružiti i neki članovi delegacija.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike