Britanski medij šokirao izveštavanjem o napadu na Fica: "Deluje kao da skoro opravdavaju pucnjavu" (VIDEO)

17.05.2024

16:37

0

"Vredi razmisliti o tome ko je ova osoba", rekao je voditelj Skaj njuza dok se još nije znalo u kakvom je stanju slovački premijer

Britanski medij šokirao izveštavanjem o napadu na Fica: "Deluje kao da skoro opravdavaju pucnjavu" (VIDEO)
Copyright Radovan Stoklasa/TASR via AP

Britanski emiter Skaj njuz našao se na udaru kritika zbog sugerisanja da je pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica u sredu bio očekivan s obzirom na kontroverzne stavove političara i "proruski" stav.

"Vredi razmisliti o tome ko je ova osoba", rekao je voditelj Skaj njuza o Ficu ubrzo nakon što je bio teško ranjen dok je pozdravljao pristalice u malom gradu Handlova.

- To bi imalo smisla. Slovačka je trenutno veoma konfliktno mesto - odgovorio je vojni analitičar Skaj njuza Majkl Klark.

Klark, koji takođe radi kao savetnik za bezbednost britanskih zakonodavaca, izjavio je da je primetio da se Fico zalagao za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine, umesto da nastavi da šalje oružje u Kijev.

- Postao je veoma proruski orijentisan tokom godina. Čovek se pita zašto i kako, ali možda je to njegovo uverenje - rekao je analitičar.

U stvari, tvrdi Klark, Fico i mađarski premijer Viktor Orban "zabijaju prste protiv pomoći Ukrajini ili protiv bilo kakvog saosećanja sa Kijevom".

 

 

- To je veoma deli Slovačku. To deli EU, tako da nije iznenađujuće da se ovo može dogoditi jer je to trenutno veoma nesrećna zemlja, Slovačka - dodao je.

Osumnjičeni napadač, identifikovan u medijskim izveštajima kao 71-godišnji pisac Juraj Cintula, žestoki je kritičar Ficove politike u Ukrajini, rekao je u četvrtak slovački ministar unutrašnjih poslova. Fico je prošle godine osvojio treći mandat premijera, nakon kampanje na osnovu obećanja da će se zalagati za sklapanje mirovnog sporazuma u ​​Ukrajini i zaustavljanje isporuke oružja.

Nezavisni novinar i saradnik RT Glen Grinvald osudio je Skaj njuz zbog izvještavanja o pokušaju atentata.

- Ne samo da se približavaju tome da to opravdaju jer se protivi pomoći Ukrajini, već i usput impliciraju da ga plaća Kremlj. Ova uzgredna optužba je toliko rasprostranjena na Zapadu i toksična je - rekao je on.

Jan Kroslak/TASR via AP
 

Norveški pisac i politikolog Glen Dizen se složio, rekavši: „Skaj njuz se približava tome da legitimiše napad što je više moguće".

- Mediji svakim danom postaju podliji u svojoj misiji da podstaknu ratni entuzijazam i blate svakoga ko poziva na povratak diplomatiji i pregovorima - istakao je Dizen.

Skaj njuz nije bio jedini koji je u nesaosećajnom tonu izveštavao o pucnjavi, napisao je britanski voditelj podkasta Brendan O'Nil u četvrtak u The Spectator-u.

- Širom elektronskih medija bilo je opipljive hladnoće u izveštavanju o napadu na Fica. BBC se trudio da nas podseti da je Fico "sklon podelama". Nisu li svi političari, po svojoj prirodi, podeljeni u tome što dele javno mnjenje? Čak i "fini" antipopulistički političari koje bez sumnje preferiraju oni sa BBC-ja i Skaja dobijaju podršku nekih ljudi - izjavio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike