Putin se "opustio" u društvu Sija: Detalj koji je mnogima promakao ima jaku simboliku (FOTO)

17.05.2024

12:12

0

Autor: J. B.

Kineski lider je ugostio ruskog kolegu u rezidenciji Žongnanhai u Pekingu

Putin se "opustio" u društvu Sija: Detalj koji je mnogima promakao ima jaku simboliku (FOTO)
Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U rezidenciji Žongnanhaj u Pekingu, na neformalnom sastanku iza zatvorenih vrata, kineski lider Si Đinping ugostio je ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dvojica svetskih lidera bili su u opuštenom okruženju i, reklo bi se, raspoloženju, te su tako Putin i Si šetali parkom i pili tradicionani kineski čaj.

Profimedia
 

Međutim, ono što je mnogima promaklo jeste zanimljivost da je Putin pio čaj iz šoljice koju mu je kineski domaćin dao, umesto da, kako obično biva kada je ruski predsednik u nekoj stranoj poseti, pije iz svoje čuvene bele termos-šolje.

Upravo ovaj detalj ima jaku simboliku, odnosno govori o poverenju između dvojice lidera.

Profimedia
 

U okviru ruske delegacije večeri su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Sergej Lavrov i Andrej Belousov, sekretar Saveta bezbednosti RF Sergej Šojgu i pomoćnik predsednika Jurij Ušakov, prenosi ruski medij Izvestija.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Razgovori su se prvo odvijali u užem, a potom u proširenom formatu i trajali su oko dva i po sata. Na kraju su lideri zemalja usvojili zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje.

Putin je doputovao u državnu posetu Kini 15. maja uveče po moskovskom vremenu. Ovo je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran i stupio na dužnost šefa države. Poseta ruskog lidera završava se danas, kada će se vratiti u Rusiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike