Ko je Robert Fico, premijer Slovačke, ranjen u napadu: Protivi se priznavanju Kosova i vojnoj podršci Ukrajini

15.05.2024

15:47

0

Fico je učestvovao u kampanji za prestanak vojne podrške Ukrajini u rusko-ukrajinskom ratu i izrazio interesovanje za početak mirovnih pregovora

Ko je Robert Fico, premijer Slovačke, ranjen u napadu: Protivi se priznavanju Kosova i vojnoj podršci Ukrajini
Copyright Profimedia

Slovački premijer Robert Fico ranjen je kada je na njega pucano kod Bratislave. On je hospitalizovan, a napadač je uhapšen.

Predsednik stranke Smer - socijaldemokratija rođen je 1964. godine, a na trenutnoj funkciji premijera je od 25. oktobra 2023. godine. On je već u tri ranija mandata bio na istoj poziciji i to od 2006. do 2010. godine i od 2012. do 2018. godine.

Odrastao je u radničkoj porodici. Otac mu je radio kao mašinovođa, a majka je radila kao prodavačica obuće. Ima brata i sestru, a supruga Svetlana je pravnica i profesorka. Ima jednog sina.

Profimedia
 

 

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. godine, a doktorirao 1992. godine. Od 1994. godine do 2000. godine je radio kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava.

Postao je član Komunističke partije Slovačke 1987. godine. Za poslanika je izabran 1992. kao kandidat Stranke demokratske levice. Do 2006. je bio poslanik u Narodnoj radi Slovačke republike.

Nakon spora sa sopstvenom strankom u decembru 1999. je napušta i osniva novu stranku SMER. U periodu do 2002. stranka se predstavljala kao alternativa i vlasti i opoziciji pod parolom "treći put". Stranka se predstavljala kao slovački pandan britanskim laburistima ili nemačkom SDP. Fico je tada izjavio "Nije važno da li je mačka bela ili crna, važno je da li lovi miševe".

Nakon ujedinjenja sa još tri stranke Ficova menja naziv u SMER-socijalna demokratija. 

Profimedia
 

 

Prvi put na poziciju predsednika vlade stupa 4. jula 2006. Kao premijer na unutrašnjem planu se založio za preispitivanje svih odluka prethodne vlade, promenu poreskog sistema i renacionalizaciju međutim zbog plana za uvođenje evra u 2009. neke od ovih ideja su morale biti odbačene. Na spoljašnjem planu Fico se protivi postavljanju američkog raketnog štita u Češkoj i Poljskoj kao i priznavanju Kosova koje je uporedio sa Sudetima nakon čega je u parlamentu dobio podršku svih stranaka osim Mađarske koalicije.

Tokom parlamentarnih izbora 2023. godine, Fico je učestvovao u kampanji za prestanak vojne podrške Ukrajini u rusko-ukrajinskom ratu i izrazio interesovanje za početak mirovnih pregovora. Njegova partija Smer – socijaldemokratija (Smer) osvojila je najviše glasova na izborima, sa 22,95% glasova i 42 mandata. Fico je formirao koaliciju sa Glasom – Socijaldemokratijom (Hlas) i Slovačkom nacionalnom strankom, a svoj četvrti premijerski mandat započeo je 25. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike