Želja za mirom mu skoro došla glave? Ovako je Fico pričao o Ukrajini i suludom produžavanju rata

16.05.2024

21:10

0

Brojne izjave bile su usmerene ka smirivanju situacije na istoku Evrope umesto ka njenom intenziviranju slanjem oružja

Želja za mirom mu skoro došla glave? Ovako je Fico pričao o Ukrajini i suludom produžavanju rata
Copyright AP Photo/Petr David Josek

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, do kog je došlo u sredu u gradu Handlova, gde je održana sednica vlade, šokirao je svet.

Napadač je ispalio do pet hitaca u premijera, koji je zadobio prostrelne rane u grudi, stomak i ruku.

Ficovo stanje nakon pokušaja atentata bilo je kritično, a operacija se odužila zbog oštećenja nekoliko organa. Međutim, prema izveštajima slovačkih medija, operacija je na kraju bila uspešna. Premijerovo stanje se stabilizovalo i sada je u mogućnosti da komunicira sa lekarima.

Atentator je uhapšen. Ispostavilo se da je to 71-godišnji slovački pisac Juraj Cintula, koji je takođe bio aktivista liberalne stranke Progresivna Slovačka. Pre nego što je otvorio vatru, napadač je viknuo Ficu: "Robo, dođi ovamo“.

Stranka koju Fico vodi, Smer - socijaldemokratija (Smer), pobedila je na parlamentarnim izborima prošlog oktobra. Tada se 59-godišnjak trijumfalno vratio u premijersku fotelju, gde je ranije bio u periodu 2006-2010. i 2012-2018.

U predizbornoj kampanji Fico je jasno rekao da Slovačka ne bi trebalo da isporučuje oružje kijevskom režimu. Pošto je postao premijer (neposredno pre puta na Samit EU u Brisel), odmah se sastao sa slovačkim poslanicima i ponovio svoje spoljnopolitičke prioritete. Posebno je istakao da Bratislava više neće isporučivati oružje Ukrajini.

Jan Kroslak/TASR via AP
 

Fico je jedan od retkih lidera neke zemlje EU ili NATO koji je izneo alternativni stav o dešavanjima u svetu, a u nastavku su pobrojane njegove izjave vezane za Ukrajinu, koju je, po svemu sudeći, njegov napadač simpatisao, o čemu svedoči i snimak nastao pre tri nedelje.

O sukobu Rusije i Ukrajine

- Kažem jasno i glasno i uradiću tako: Rat u Ukrajini nije počeo juče ili prošle godine. Počeo je 2014, kada su ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju ruske građane u Donbasu i Lugansku.

- Mora postojati neka vrsta kompromisa. Šta očekuju, da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno.

- Bukvalno je šokantno kako je Zapad više puta pravio greške u proceni situacije u Rusiji.

- Rusija potpuno vojno kontroliše zauzete teritorije, Ukrajina nije sposobna za bilo kakvu značajnu vojnu kontraofanzivu, postala je potpuno zavisna od finansijske pomoći Zapada, sa nesagledivim posledicama po Ukrajince u godinama koje dolaze.

Radovan Stoklasa/TASR via AP
 

- Položaj ukrajinskog predsednika je poljuljan, dok ruski predsednik povećava i jača svoju političku podršku. Ni ruska ekonomija ni ruska valuta nisu doživele kolaps - antiruske sankcije su povećale unutrašnju samodovoljnost ove ogromne zemlje.

- Ukrajina nije suverena, nezavisna država, Ukrajina je pod apsolutnim uticajem Sjedinjenih Američkih Država, i u tome EU pravi ogromnu grešku, ne želeći da zadrži suvereni pogled na Ukrajinu i pristaje samo na ono što SAD kažu.

- Ukrajini treba pomoći, ali ja bih rekao da se pomoć pruža na način koji nema efekta. Trenutno plaćamo 1,5 milijardi evra mesečno od Evropske unije. Uvodimo sankcije Rusima... Koliko to treba da traje?

- Da bude jasno, neću glasati ni za kakve sankcije Rusiji, osim ako na stolu nemamo analizu njihovog uticaja na Slovačku.

AP Photo/Denes Erdos
 

- Ako za briselskim stolom ne možemo da kažemo istinu da, na primer, antiruske sankcije nisu uspele, da dalje uništavanje Ukrajine i ubijanje Ukrajinaca ne vodi nikuda, da fanatična primena Zelenog dogovora ubija naše ekonomije, da se 20.000 žrtava u Pojasu Gaze ne može prevideti samo zato što ih Izrael izaziva, mi smo na klizavoj stazi koja može biti ne samo politički, već i ekonomski destruktivna za Evropu.

O pomoći Ukrajini

- Ukrajina je među najkorumpiranijim državama na svetu i uslov treba da bude da prevelika finansijska podrška dobije garancije da evropski novac (uključujući i slovački) neće biti proneveren.

- Strategija je da se tamo i dalje prosipa novac, 1,5 milijardi evra mesečno bez ikakvog rezultata, a mi moramo da smanjimo sopstvene resurse? Na kraju krajeva, imamo ogromne probleme, a javni novac je u teškom stanju.

- Možemo da sipamo sve oružje sveta, sav novac tamo, a da Rusija nikada ne bude vojno poražena. Na redu su 2023. i 2024. i videćete da će Rusija početi da diktira uslove rešavanja ovog sukoba.

AP Photo/Petr David Josek
 

- Podržaću nultu vojnu pomoć Ukrajini... Trenutni prekid vojnih operacija najbolje je rešenje koje imamo za Ukrajinu. EU bi trebalo da se promeni iz dobavljača oružja u mirotvorca.

O budućnosti Ukrajine

- Ukrajina može reći: "Želimo da se pridružimo NATO-u." To će biti njihova sopstvena odluka. Kažemo da to nećemo ratifikovati u parlamentu jer je Slovačkoj potrebna neutralna Ukrajina. Interesi Slovačke će biti ugroženi ako Ukrajina postane članica NATO-a.

- Reći ću mu (ukrajinskom premijeru Denisu Šmigalu) da sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u i da ću uložiti veto. To bi bila samo osnova za treći svetski rat, ništa drugo.

- Ja sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u i uložiću veto. Da je Ukrajina u NATO-u, tamo bi se stalno podsticali neki sukobi, a kada dođe do sukoba između Rusije i zemlje članice NATO-a, imaćemo svetski rat.

- U budućnosti možemo zamisliti da Ukrajina ima najbližu moguću saradnju sa Evropskom unijom, uključujući članstvo. Ali za to mora da ispuni uslove kakve su ispunjavale sve druge zemlje koje teže članstvu.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

- Svi znamo, na primer, da Ukrajina spada u najkorumpiranije zemlje na svetu i da je postojeći režim daleko od demokratskih standarda.

O slanju trupa u Ukrajinu

- Ukrajina nije država članica NATO-a. Slovačka nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini i dozvolite mi da pošaljem jasnu poruku celoj Slovačkoj: ko god da od nas traži šta god, slovački vojnik nikada neće kročiti preko slovačko-ukrajinske granice.

O sastanku zvaničnika EU i NATO-a o Ukrajini u Parizu

- Atmosfera je bila potpuno ratoborna: nastaviti rat po svaku cenu i učiniti sve da se rat nastavi. Bio sam veoma iznenađen što nijedna reč nije rečena o nekom mirovnom planu ili mirovnoj inicijativi. Da, mogu da potvrdim da postoje zemlje koje su spremne da pošalju trupe u Ukrajinu. Postoje i zemlje koje na to kažu "nikad", a Slovačka je jedna od njih. I postoje neke zemlje koje kažu da takve ideje zaslužuju razmatranje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike