Fico nije bio dobro čuvan: Obezbeđenje je napravilo čak 6 strašnih grešaka (VIDEO/FOTO)

16.05.2024

13:59

0

Spasen je samo zahvaljujući brzoj intervenciji doktora

Fico nije bio dobro čuvan: Obezbeđenje je napravilo čak 6 strašnih grešaka (VIDEO/FOTO)
Copyright Radovan Stoklasa/TASR via AP

Slovački premijer Robert Fico verovatno ne bi bio upucan da njegovo obezbeđenje nije napravilo nekoliko ključnih grešaka koje su napadaču omogućile da priđe premijeru i ispali pet metaka u njega.

Brza intervencija doktora spasla je Fica, ali će greške njegovih telohranitelja dugo biti predmet rasprave.

Ovaj napad je prvi napad takve vrste na političara u modernoj istoriji Slovačke. Češki portal "Blesk" analizirao je događaj i razgovarao sa nekoliko eksperata za bezbednost, identifikujući šest ključnih grešaka.

1) Haos bez koordinacije

Juraj Zabojnik, šef slovačke Kancelarije za zaštitu zvaničnika, ističe da je obezbeđenje reagovalo neorganizovano nakon pucanja, što je omogućilo napadaču da deluje.

- U ovakvom trenutku veoma je teško zadržati smirenost, ali ovi momci su zabrljali, što se vidi u snimcima - rekao je Zdenek Zahradnik, telohranitelj poznatih ličnosti.

 

 

2) Nisu skočili ispred premijera

Ispaljeno je pet hitaca, a niko nije skočio ispred premijera da ga zaštiti. Snimci pokazuju da je Fico bio nezaštićen kada je napadač pucao iz blizine.

- Na mestu događaja nije bilo mnogo ljudi i situacija je mogla da se kontroliše. Kada dođe do nečega ovakvog u prisustvu obezbeđenja, onda je neophodna detaljna istraga. Moglo je da dođe do jednog pucnja, ali drugi nije smeo da se desi. Već tada je trebalo da bude zaštićen - rekao je Zabojnik.

3) Loša pozicija

 

 

Lumir Nemec, konsultant za bezbednost, navodi da su tri prstena obezbeđenja neophodna, ali u ovom slučaju nije bilo filtriranja onih koji su mogli da priđu premijeru.

- Kada nemate treći krug, to znači da svako može da dođe na taj trg ili u blizinu štićenog lica, tako da je situacija veoma rizična. Telohranitleji imaju minimalno vreme da reaguju, a u trenutku kada nešto krene naopako, to može imati fatalne posledice - tvrdi Nemec.

4) Zatvorena vrata limuzine

Nakon pucnjave, Fico je brzo smešten u limuzinu, ali vrata nisu bila otvorena, što je standardna procedura u takvim situacijama, da bi se uštedelo na vremenu.

Twitter_Alerta News 24 @AlertaNews24
 

5) Propusti

Kako je na javnom trgu teško zaštititi bilo koga, na njemu je morala da bude raspoređena i policija. Policija u civilu nije uspela da spreči napadača da izvadi pištolj i puca. Martin Hrinko, ekspert za bezbednost, smatra da je cela bezbednosna služba zakazala.

6) Potcenjena pretnja

Bilo je jasno da je došlo do haosa, a telohranitelji nisu odmah premijera smestili u vozilo. Štefan Harman, bivši šef slovačke policije, izražava sumnju u procenu pretnji koje je Fico ranije spominjao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike