Ukrajince već plaše slabije verzije: Rusija razvija razornu bombu FAB-3000, može da sravni sa zemljom ceo grad (VIDEO)

24.03.2024

09:13

0

Ruska vojna industrija je transformisala stare bombe u nove, navođene projektile

Ukrajince već plaše slabije verzije: Rusija razvija razornu bombu FAB-3000, može da sravni sa zemljom ceo grad (VIDEO)
FAB-3000 - Copyright Printscreen Twitter/JayinKyiv

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je počela masovna proizvodnja avio-bombi FAB-3000.

- Sergej Šojgu je obavešten da je u preduzeću višestruko povećana proizvodnja avionskih bombi FAB-500, proizvodnja FAB-1500 je udvostručena, a od februara ove godine masovna proizvodnja FAB-3000 pokrenuta - navodi se u saopštenju ministarstva.

Proširen je i asortiman proizvedene artiljerijske municije, saopštilo je ministarstvo.

Od prošle godine proizvodnja moderne artiljerijske i avijacione municije u fabrici povećana je pet puta, dodaje se.

Novo rusko oružje ove vrste dramatično je promenilo dinamiku na linijama fronta u Ukrajini. Prema izveštaju CNN-a pre desetak dana, ruske snage su počele da koriste izuzetno moćnu bombu koja je nanosila ogromnu štetu ukrajinskoj odbrani. Ova bomba je modernizovana verzija stare sovjetske bombe FAB-1500, koja je vođena raketom sposobna da stvori krater širine 15 metara.

Bomba teška jednu i po tonu, od čega je skoro polovina eksploziv, lansira se iz borbenih aviona na udaljenostima od 60 do 70 kilometara, što je van dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane.

 

 

Ruske snage su je koristile kako bi ciljale termoelektrane, fabrike i visoke zgrade u Donjecku, kao i ključna mesta gde Ukrajinci koordiniraju svoju odbranu.

Ovi projektili se navode ka cilju korišćenjem sistema za navođenje i elerona.

Razorne i psihološki teške

Vojnik iz ukrajinske 46. brigade koji se bori u blizini Krasnohorivke u Donjecku izjavio za CNN da su Rusi prethodno samo koristili artiljeriju protiv njih, a da su sada počeli intenzivnije da koriste avijaciju, posebno FAB-1500.

Upotreba ovako razorne bombe drastično je promenila situaciju na bojnom polju, što je demoralisalo vojnike. Mnogi od njih ne mogu da podneti posledice ovakvih napada s obzirom na ozbiljne povrede koje uzrokuju.

FAB-1500 postao je ključni element u ruskoj ofanzivi u regionu Donjecka, naročito u uništavanju ukrajinske odbrane u Avdejevki, koja je pala u februaru, i oko nje.

 

 

Pre i tokom bitke za Avdejevku stotine vazdušnih bombi ispaljeno je u roku od nekoliko dana, od kojih je 250 upotrebljeno za samo 48 sati, prema izjavi Jurija Ihnata, portparola ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Još jače bombe

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je Rusija započela masovnu proizvodnju eksplozivnih bombi teških tri tone, koje planira koristiti u Ukrajini.

FAB-3000 je još veća bomba, teška 3.000 kilograma, koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa.

Ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je kompanije vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnjeg Novgoroda i uverio se u proces proizvodnje, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruska vojna industrija je transformisala stare bombe u nove, navođene projektile. Iako ova modernizacija nije ni jeftina ni brza, znatno je manje skupa od razvoja potpuno novih raketa.

 

 

- Dok je Zapad zauzet govoreći Putinu šta neće, Rusija je počela sa masovnom proizvodnjom klizećih bombi od 3.000 kilograma koje mogu da unište bilo koji evropski grad. Zapadni svet jednostavno nema pojma šta se dešava - rekao je na Iksu „Džej u Kijevu“, Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Ruski vojni blogeri počeli su da govore o modernizovanoj sovjetskoj bombi FAB-1500 prošlog septembra, kada je modernizovana verzija bila na testiranju tačnosti. Nekoliko nedelja kasnije i ukrajinski i ruski izvori izvestili su o upotrebi teških bombi u Hersonu, na jugu Ukrajine, i u Harkovu, na severu.

Tajna FAB-1500: UMPK

Iako je FAB-1500 moćan, njegov status nenavođene municije sa slobodnim padom ograničio je njegovu korisnost protiv bliskih ili ravnopravnih protivnika, posebno pošto je protivvazdušna odbrana postala sofisticiranija u drugoj polovini 20. veka.

Ruski vojni inženjeri uspeli su da zaobiđu ovu slabu tačku koristeći UMPK, ruski akronim za „Jedinstveni modul za planiranje i korekciju“, transformišući slobodnopadajuće bombe serije FAB u laserski i satelitski vođenu municiju sa proširenim dometom. FAB-ovi opremljeni UMPK-om imaju komponente sa preklopnim krilom i kormilom i kompjuterski sistem ciljanja koji poboljšava preciznost bombi do pet metara od cilja.

Opremljeni UMPK-om, FAB-1500 se navodno mogu lansirati sa svojih nosača na udaljenosti do 50 kilometa od cilja i do 10 kilometara uvis i nose ih strateški bombarderi kao što su Tupoljev Tu-95 i Tupoljev Tu-160 i taktički udarni avioni kao što su Suhoj Su-27 i Suhoj Su-34.

AP Photo/Vitaliy Timkiv, File
Suhoj Su-34

FAB-ovi opremljeni UMPK-om počeli su da se postavljaju prošle godine, a informisani izvor je u septembru potvrdio ruskom portalu Sputnjik da su moduli omogućili upotrebu Su-34, koji mogu da nose do osam tona naoružanja na svojih 12 spoljnih tvrdih tačaka koristeći modernizovane bombe FAB-250, FAB-500 i FAB-1500.

Ukrajinski i zapadni mediji počeli su da upozoravaju na upotrebu FAB-1500 prošle jeseni. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat upozorio je još u proleće 2023. da Ukrajina mora "hitno da odgovori" na "pretnju" koju predstavljaju ruske FAB bombe, sugerišući da samo zapadna protivvazdušna odbrana poput raketnog sistema Patriot može pomoći da se ruski avioni primoraju da se klone vazdušnog prostora Ukrajine, što se nije desilo.

Ignat je upozorio CNN da unapređeni FAB-1500 predstavlja moćnu pretnju delom zbog niske cene "u poređenju sa projektilom“.

- Cilj Rusije nije samo da pogodi naše položaje fronta, već dalje iza naših branilaca da pogodi pozadinska komandna mesta, pozadinsko snabdevanje, municiju i tako dalje - rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Prema nezavisnim procenama ruskih vojnih posmatrača, dok su FAB bombe opremljene UMPC-om inferiornije u odnosu na rakete u pogledu karakteristika dometa, njihova cena je znatno niža, što ih čini superiornijim i po ceni i po vatrenoj moći u odnosu na glavne balističke i krstareće rakete, uključujući i one koje koristi raketni sistem "iskander".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike