Odzvanja u Ukrajini! Rusi napali nekoliko gradova, pogođen i Lavov, Poljaci digli avione (VIDEO)

11.04.2024

10:25

0

Prema izveštajima Ukrajinaca, u napadu su korišćene različite vrste projektila i bespilotnih letelica

Odzvanja u Ukrajini! Rusi napali nekoliko gradova, pogođen i Lavov, Poljaci digli avione (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/nexta_tv

Operativna komanda poljske vojske obavestila je javnost rano jutros da su borbeni avioni Poljske i njenih saveznika iz NATO-a aktivni u vazdušnom prostoru Poljske usled obimnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

Prema objavi na zvaničnom profilu na mreži Iks, podignuti avioni su povećali nivo buke, posebno u jugoistočnim delovima Poljske, zbog čega su građani obavešteni da se ne bi zabrinuli.

- Noćas je zabeležena intenzivna aktivnost dugodometne avijacije Ruske Federacije, usmerena ka raketnim udarima na mete u Ukrajini. Sve neophodne mere su preduzete kako bi se osigurala bezbednost vazdušnog prostora Poljske, dok Operativna komanda Oružanih snaga Poljske neprekidno prati situaciju - navodi se u objavi.

Tokom noći Rusija je izvršila obiman napad na važnu infrastrukturu u Ukrajini. Komandant ukrajinskih vazdušnih snaga Mikola Oleščuk izjavio je na platformi "Telegram" da je protivvazdušna odbrana uništila 57 od 82 cilja.

Prema izveštajima Ukrajinaca, u napadu su korišćene različite vrste projektila i bespilotnih letelica, uključujući krstareće projektile Kh-101/Kh-555, hipersonične projektile Kh-47M2 "Kinžal", protivvazdušne projektile S-300, dronove "Šahed-131/136" i rakete vazduh-zemlja "Kh-59".

Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike, izjavio je da su infrastrukturni objekti u pet oblasti bili meta ruskih napada.

- Protivnik ponovno napada našu energetsku infrastrukturu! Proizvodni pogoni i sistemi u Harkovu, Zaporožju, Lavovu i Kijevu su bili napadnuti - rekao je Haluščenko, potvrdivši da se nadležne službe angažuju na otklanjanju posledica napada.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je tokom jutra došlo do napada na infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu.

Prema izveštaju Ukrinforma, došlo je do serije eksplozija nakon što su ruske snage izvele udare na Harkov koristeći raketne sisteme S-300. Više industrijskih postrojenja i fabrika bilo je meta napada, prenosi RIA Novosti.

Načelnik Harkovske vojne oblasti Oleh Sinehubov izjavio je da su ruske snage izvršile najmanje 10 udara na vitalnu infrastrukturu grada Harkova i okolnih regiona, pri čemu su zabeleženi i nestanci struje.

Napadi Rusije na Ukrajinu nastavljeni su tokom jutra, koristeći raketne bombardere Tu-95MS i hipersonične rakete "Kindžal". Prethodno su ukrajinski gradovi bili meta napada dronovima, prenosi Ukrinform.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike