Poljoprivrednici blokirali Madrid: U grad nadire 500 traktora, hiljade besnih farmera obustavile saobraćaj (VIDEO/FOTO)

21.02.2024

12:55

0

Ovo je najveći protest koji će se održati u španskoj prestonici u poslednje dve nedelje

Poljoprivrednici blokirali Madrid: U grad nadire 500 traktora, hiljade besnih farmera obustavile saobraćaj (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Hiljade farmera krenule su u sredu svojim traktorima ka centru Madrida u okviru tekućih protesta protiv politike Evropske unije i lokalne poljoprivredne politike, na kojima zahtevaju mere za ublažavanje povećanja troškova proizvodnje.

Nekoliko hiljada poljoprivrednika okupilo se na trgu Puerta de Alkala u Madridu, koji su potpuno blokirali i gde su čekali dolazak ostalih sa traktorima.

Protest, najveći koji će se održati u španskoj prestonici posle više od dve nedelje svakodnevnih protesta širom zemlje, uključiće miting ispred sedišta Ministarstva poljoprivrede.

Organizaciona grupa Unije sindikata saopštila je da dovozi 500 traktora i još više poljoprivrednika autobusima. Mnogi traktori će morati da ostanu van grada zbog vladinih ograničenja.

Tokom marša ka Madridu, farmeri su blokirali jedan put, u znak protesta zato što je Civilna garda sprečila 130 od 250 traktora da prođu.

 

 

Postoje povremeni prekidi i na drugim deonicama, pa se saobraćaj u tom delu Španije odvija usporeno.

Slični protesti održani su širom bloka poslednjih nedelja. Poljoprivrednici se žale da su politike 27-člane EU o životnoj sredini i drugim pitanjima finansijski teret i da njihove proizvode čine skupljim od uvoza van EU.

 

 

Španija i Evropska komisija, izvršni organ EU, napravili su neke ustupke poslednjih nedelja, ali farmeri kažu da su oni nedovoljni.

Pored politike EU, španski farmeri tvrde da se zakon koji ima za cilj da garantuje da veliki kupci velikih supermarketa plaćaju fer cene za svoju robu ne primenjuje dok potrošačke cene rastu.

Poljioprivrednici poslednjih nedelja demonstriraju širom Evrope zbog sličnih problema koje im je zadala politika EU. Demonstriralo se i u Grčkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike