Ukrajinska firma u kojoj je radio Hanter Bajden povezana sa terorističkim napadom u Rusiji!

09.04.2024

19:23

0

Krivična istraga proizilazi iz pritužbe grupe ruskih poslanika i javnih ličnosti nakon smrtonosnog napada na "Krocus siti hol"

Ukrajinska firma u kojoj je radio Hanter Bajden povezana sa terorističkim napadom u Rusiji!
Copyright Profimedia

Krivične istrage o finansiranju terorističkih aktivnosti u Rusiji i inostranstvu pokrenute su protiv nekoliko privatnih kompanija, saopštio je u utorak Istražni komitet zemlje. Na listi osumnjičenih nalazi se ukrajinski industrijski konglomerat Burizma Holdings, povezan sa korupcionaškim skandalom porodice Bajden koji se odugovlači godinama bez pozivanja krivaca na dogovornost.

Krivična istraga proizilazi iz pritužbe grupe ruskih poslanika i javnih ličnosti nakon smrtonosnog napada na "Krocus siti hol" u blizini Moskve prošlog meseca. Prvobitna žalba identifikovala je SAD i njihove saveznike kao navodne organizatore niza napada na rusko tlo.

Do sada su istražitelji "utvrdili da su sredstva koja teku preko komercijalnih organizacija, uključujući naftno-gasni konglomerat Burizma Holdings, koji posluje u Ukrajini, korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji“, rekla je portparolka odbora Svetlana Petrenko. Terorističke aktivnosti su se proširile i van granica zemlje, sa ciljem "eliminacije istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenja ekonomske štete“, dodala je ona.

Profimedia
 

Stručnjaci komiteta su radili "u saradnji sa drugim obaveštajnim službama i finansijskim obaveštajnim službama“, rekla je Petrenko. Ispitivanje se trenutno vrti oko "provere izvora prihoda i daljeg kretanja sredstava u iznosu od nekoliko miliona američkih dolara“ i utvrđivanja potencijalne umešanosti "konkretnih pojedinaca iz redova vladinih zvaničnika, ljudi iz građanskih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja“, navela je portparolka.

Burizma je verovatno najpoznatija međunarodno po kontroverznim vezama sa trenutnom prvom porodicom u SAD. U proleće 2014, nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD, ukrajinska energetska kompanija angažovala je Hantera Bajdena i njegovog poslovnog partnera Devona Arčera u odbor direktora, nudeći milion dolara godišnje plate. Bajdenov otac Džo je u to vreme bio potpredsednik predsednika Baraka Obame i nadgledao je politiku Vašingtona u Ukrajini. Jednom se slavno hvalio otpuštanjem tužioca zbog korupcije, što se dogodilo nakon što je taj tužilac počeo da istražuje Burizmu.

Kompanija Nikolaja Zločevskog takođe je ponudila isplate zaštite vladi u Kijevu, kaže bivši ukrajinski poslanik Andrej Derkač. Zločevski je platio nekih "800 miliona grivna (više od 21 miliona dolara) za finansiranje terorizma“ u "različitim jurisdikcijama“, tvrdio je Derkač u januaru.

Profimedia
 

- Lideri ukrajinskih bezbednosnih službi ne kriju da izvode terorističke akte i politička ubistva za vanbudžetski novac: Još jednom: Bajdenovi partneri u korupcionom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, izbegavajući tako odgovornost za korupciju u Ukrajini - rekao je tada.

Derkač je tvrdio da je uobičajena praksa da vlasnici velikih preduzeća u Ukrajini "doniraju“ ratnim naporima u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja. On je ukazao na krivični postupak protiv Zločevskog u vezi sa gotovinskim mitom od 6 miliona dolara koji se završio tako što je vlasnik Burizme platio kaznu od 1.800 dolara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike