Bajden konferencijom na kojoj se pravdao napravio još veće zlo, Amerikanci ne znaju šta će s njim: Neko treba da mu kaže „Gotovo je, Džo“

10.02.2024

11:43

0

Odluka da se obrati javnosti bila je motivisana besom, smatra nekadašnji predsednik Republikanske partije Misurija

Bajden konferencijom na kojoj se pravdao napravio još veće zlo, Amerikanci ne znaju šta će s njim: Neko treba da mu kaže „Gotovo je, Džo“
Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Posledice hitne konferencije za štampu američkog predsednika Džoa Bajdena u četvrtak uveče mogle bi biti gore od samog izveštaja, rekao je za Sputnjik Ed Martin, bivši predsednik Republikanske partije Misurija.

Bajdenova konferencija za novinare održana je kao odgovor na izveštaj specijalnog savetnika Roberta Hura koji je zaključio da predsednik ne bi trebalo da bude optužen za rukovanje poverljivim dokumentima tokom i nakon njegovog potpredsednika.

Među razlozima zbog kojih se Hur odlučio protiv krivičnog gonjenja bio je to što je smatrao da će ga Bajdenova odbrana predstaviti kao „saosećajnog, dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem“, uz napomenu da je tokom njihovog intervjua predsednikovo pamćenje bilo „značajno ograničeno“ i da se „ne seća kada je bio potpredsednik”. Izveštaj je citirao predsednika SAD kada je izjavio „Ako je to bila 2013 - kada sam prestao da budem potpredsednik?“ i „Da li sam 2009. i dalje bio potpredsednik?“

 

 

Takođe napominje da nije mogao da se seti „čak ni u roku od nekoliko godina“ kada mu je umro sin Bo Bajden.

Tokom konferencije za novinare Bajden je kritikovao izveštaj jer sadrži „neobičan komentar“ kom „nije mesto u ovom izveštaju“. Međutim, nekoliko trenutaka kasnije stao je na pola rečenice objašnjavajći gde je njegov pokojni sin nabavio brojanicu za njega.

- Nosim, ​​od dana kada je umro, svaki dan, brojanicu koju je dobio od naše Gospe od... - rekao je pre nego što je naglo zastao na nekoliko sekundi, a zatim promenio temu i počeo da priča o godišnjoj službi koju on i njegova porodica održavaju povocom smrti Boa Bajdena.

Takođe se odbrušio na novinare kada ga je jedan pitao koliko mu je loše pamćenje, rekavši: „Moje pamćenje je toliko loše da sam te pustio da govoriš“.

 

 

Odluka da se održi konferencija za štampu bila je motivisana besom, tvrdio je Martin.

- Nije mogao da se kontroliše jer je bio toliko ljut da je napravio samo još gore - kaže Martin.

Iako se nije složio sa suvoditeljima Tedom Ralom i Endži Vong da bi Bajden mogao da podnese ostavku ili da bude smenjen sa funkcije zbog izveštaja i naknadne konferencije za novinare, složio se da bi to moglo dovesti do toga da odustane od ponovne kandidature.

- Nije mi jasno kako se kandiduje za reizbor. Možda će ostati na funkciji do kraja, ali sada možete da kažete: „Gotovo je, Džo“. Ali ne mislim da on misli da jeste. Mislim da njegova žena misli da jeste - istakao je Martin.

Vong se zapitala da li bi se u Bajdenovom slučaju moglo pozvati na 25. amandman, koji dozvoljava kabinetu predsednika da smeni predsednika sa vlasti ako je on nesposoban. Martin je rekao da ne veruje da će se to dogoditi, ali da demokrate znaju koliko loše izgleda.

Elizabeth Frantz/Pool via AP
 

- Mislim da demokrate veruju da su u velikoj nevolji zbog ovoga, ali ja ne znam put do uklanjanja. Obe stranke su uspostavile sistem u kom je predsednik tako prokleto moćan. Ako ne odstupi, a mislim da neće, mislim da će tamo i ostati - kaže Martin i dodaje da je „tragedija“ što mu porodica dozvoljava da nastavi u svom sadašnjem stanju.

Na kraju je Martin je smislio jedan mogući scenario koji bi demokrate mogle da iskoriste da ubede Bajdena da izađe iz trke: njegov bivši šef.

- Ako bi Obama istupio i rekao: „Dosta mi je. Video sam dovoljno. Ovo mora da prestane", onda možda. Ali ne mogu da zamislim da Obama to radi. Ili možda mogu, ne znam. Demokrate bi mogle da kažu „Znate šta? Ovde nema puta napred". Ali im je isteklo vreme. Svaki njihov potez će izgledati očajno, a deo problema je to što Bajden nije takav postao juče, on je takav već dve ili tri godine. Kako možete to da uradite ovoj zemlji? I mislim da će se birači tako osećati - zaključio je Martin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike