Treći gaf u istoj nedelji: Bajden pomešao predsednike Egipta i Meksika (VIDEO)

09.02.2024

16:24

1

Ni naknadno se nije setio da se ispravi

Treći gaf u istoj nedelji: Bajden pomešao predsednike Egipta i Meksika (VIDEO)
Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden pomešao je dvojicu stranih lidera i njihove zemlje nedugo nakon što je izjavio „Moje pamćenje je dobro“ tokom konferencije za novinare u Beloj kući.

Tokom svog kratkog obraćanja naciji u četvrtak uveče, Bajden (81) je pričajući o ratu Izraela u Gazi rekao da je radio sa predsednikom Meksika kako bi pomogao u slanju pomoći u izolovanu enklavu.

- Kao što znate, u početku predsednik Meksika Sisi nije želeo da otvori granicu kako bi dozvolio da humanitarni materijal uđe u Gazu. Razgovarao sam sa njim. Ubedio sam ga da je otvori - izjavio je predsednik SAD.

Ni naknadno se nije setio da se ispravi i kaže da je predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi, a meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Do lapsusa je došlo nekoliko minuta nakon što je Bajden rekao da je njegovo pamćenje „dobro“ odgovarajući na izveštaj koji je ranije tog dana objavio specijalni advokat Robert Hur o Bajdenovom pogrešnom rukovanju poverljivim dokumentima.

 

 

Hur je u izveštaju rekao da će porota okarakterisati osamdesetogodišnjaka kao „starijeg čoveka“.

- Na suđenju bi se gospodin Bajden verovatno predstavio poroti, kao što je to učinio tokom našeg intervjua s njim, kao saosećajan, dobronameran, stariji čovek sa lošim pamćenjem - navodi se u izveštaju u kom se naglašava i da je Bajden zaboravio nekoliko ključnih datuma iz svog života, za šta je lider SAD okrivio što je intervju dao nedugo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Gaf je poslednji u podugačkom nizu onih koje je Bajden napravio otkako je preuzeo dužnost 2021. godine, što je pojačalo zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje.

Kada je u sredu boravio na Menhetnu rekao je demokratskim donatorima da je razgovarao sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom o pobuni na Kapitolu 6. januara, do koje je došlo četiri godine nakon smrti evropskog političara.

Ranije ove nedelje pomešao je trenutnog francuskog predsednika Emanuela Makrona sa bivšim liderom Fransoom Miteranom, koji je umro pre skoro 30 godina.

Posle nedelje pune grešaka, Bela kuća je branila Bajdenove lapsuse u četvrtak popodne tvrdeći da se to „svima dešava" i da je „uobičajeno".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike