Božić u ruševinama: Kako će Palestinci ove godine obeležiti veliki praznik?

25.12.2023

09:18

0

Autor: N.P.

"Isus je bio iz Vitlejema, na kraju krajeva. A to mnogo znači nama Palestincima"

Božić u ruševinama: Kako će Palestinci ove godine obeležiti veliki praznik?
Copyright AP Photo/Mahmoud Illean

Kroz pesme, kolače i božićna svetla, praznik Hristovog rođenja, po gregorijanskom kalendaru, širom sveta slave oko dve milijarde ljudi.

Međutim, ove godine slavlja nema za hrišćane u Palestini.

Njih ima oko 50.000, a i taj broj se smanjuje velikom brzinom.

Bezbednost palestinskih hrišćana od početka rata u Pojasu Gaze prvi put je ozbiljno poljuljana u oktobru kada su izraelske snage bombardovale Crkvu Svetog Porfirija. Tada je poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući i decu.

Profimedia/Ali Jadallah / Anadolu
Bombardovana Crkva Svetog Porfirija

Izraelska vojska je prošle nedelje ubila majku i ćerku na tlu Katiličke crkve u gradu Gazi.

Zbog krvavog rata, božićne ceremonije u Palestini biće skromnije i jednostavne, a Luteranska crkva je figuru bebe Isusa postavila među ruševinama, kako bi se skrenula pažnja na aktuelno stradanje u enklavi.

Da li je Isus Hrist bio Palestinac?

Mnogi hrišćanski učenjaci veruju da je Isus rođen i Vitlejemu, na današnjoj Zapadnoj obali kojom rukovodi Izrael.

- Isus je rođen na našoj strani zida - rekao je palestinski sveštenik Munter Isak.

Prema njegovim rečima, to potkrepljuju arheološki, ali i sveti zapisi poput Jevanđelja po Luki.

- Godina je 2023. i Božić, i imate širom sveta stotine miliona ljudi, ako ne i više, koji idu u crkvu, čitaju o Vitlejemu, pevaju o njemu misleći možda da se radi o nekom mitskom mestu, ne shvatajući da je to stvarno mesto sa ljudima, sa hrišćanskom zajednicom koja veru čuva već 2.000 godina - rekao je.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Isak je povukao paralelu između priče o Isusovom rođenju i aktuelne situacije u Palestini.

- Uvek smo bili pod drugim carstvima. Uvek smo bili prognani - kazao je Isak objasnivši da je Isus rođen kada je Palestinom rukovodilo Rimsko carstvo.

Imperatorskim dekretom je naloženo porodici Isusa Hrista da se registruje u Vitlejemu, dodao je sveštenik Mitri Raheb iz Vitlejema za Al Džaziru.

Kralj Irod je naložio pokolj svih dečaka starosti do dve godine zbog čega je Isus sa porodicom pobegao u Egipat.

Prema Bibliji, Isus Hristos se rodio u Vitlejemu i onda je položen u jasle. Na toj lokaciji je podignuta Crkva Rođenja Hristovog koju obilaze hrišćani iz čitavog sveta.

Litija patrijarha

Jedan od najznačajnijih obreda je procesija patrijarha iz Jerusalima koja se za katolike obeležava 24. decembra, a za pravoslavne vernike 6. januara.

Profimedia
Mladi skauti traže prekid rata u Gazi

Ruta je ista kao što je bila i tokom Otomanskog carstva, kasnije i vladavine Velike Britanije, i deo je tradicije. Rimokatolički poglavar se dočekuje u Vitlejemu i onda povorka kreće kroz ulice ka starom gradu sve do Crkve Rođenja Hristovog gde se održavaju molitve.

Izraelske vlasti i palestinska policija prate vernike, zavisno od teritorije kroz koju se prolazi.

Prolazak se slavi i uz prisustvo palestinskih muzičara. Ljudi napuštaju svoje domove kako bi prošetali ulicama grada i osetili duh Božića.

Ove godine neće biti muzike ni slavlja kao ni velike jelke koja je uvek krasila centralni gradski trg posvećen jaslama u kojima je ležao Isus.

Božićna drvca su se kitila u svakoj crkvi i organizovana su mnoga slavlja i banketi, ali danas niko nije za to raspoložen.

 

 

Kada vernici stignu do crkve, molitve počinju u pet časova popodne po lokalnom vremenu i traju do ponoći kada počinje ponoćna misa.

Kako je rekao Raheb, pojedini aktivisti i umetnici su napravili posebne jasle koje bi trebalo da podsećaju na stradanje u Gazi, a na zidu crkve će biti prikazani snimci koji će pokazivati šta se događa u Pojasu Gaze.

Velika porodična okupljanja

Kada je bio dete, Isak je radosno sa roditeljima posećivao Jerusalim kako bi kupovali poklone za Božić. Na nekoliko pijaca se prodaju praznična odeća i ukrasi. Običaj je bio da se najbolja odeća kupi u Jerusalimu i potom sačuva za Božić.

- Znate kako u zapadnim zemljama idu u tržne centre? Mi smo išli u Jerusalim. To više ne možemo - rekao je Isak misleći na stroge dozvole koje Palestinci moraju da poseduju kako bi se kretali.

AP Photo/Leo Correa
Procesija katoličkih vernika u Vitlejemu

Božić je vreme kada se porodice okupljaju, u Palestini i u drugim krajevima sveta. Dok za mnoge porodica to znači najuži krug srodnika, u ovim krajevima je to malo drugačije.

- Kada kažem porodica u Vitlejemu, mislim na oko 200 članova Isaka u našem gradu - rekao je.

Kada se svaki klan okupi, slede posete pojedinačnim kućama.

Jela od pirinča i mesa, kao i domaći kolači, razmenjuju se među rođacima.

Isak je objasnio da je Božić nacionalni praznik za sve Palestince što se ne odnosi samo na hrišćane. Palestinska samouprava ga smatra državnim praznikom i sve službe ga uglavnom obeležavaju neradno.

AP Photo/Mahmoud Illean
 

Pojedini palestinski muslimani takođe posećuju Vitlejem tokom Božića kako bi prisustvovali povorci i slikali se po gradu.

- Isus je bio iz Vitlejema, na kraju krajeva. A to mnogo znači nama Palestincima - rekao je Isak.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike