Novi albanski ambasador u Britaniji je ilegalno ušao u tu zemlju: Lažno tvrdio da je sa Kosova

24.12.2023

14:03

0

Hiljade Albanaca je ilegalno ušlo u Veliku Britaniju tokom poslednjih 10 godina

Novi albanski ambasador u Britaniji je ilegalno ušao u tu zemlju: Lažno tvrdio da je sa Kosova
Uran Ferizi je izabran za ambasadora Albanije iako nema diplomatskog iskustva - Copyright Youtube/MCN TV

Novi ambasador Albanije u Velikoj Britaniji Uran Ferizi ilegalno je ušao u tu zemlju 1998. godine, tvrdeći lažno da je sa Kosova i Metohije i da beži od rata, piše Dejli mejl.

Njega je kao novog ambasadora prihvatilo britansko ministarstvo spoljnih poslova, nakon čega će formalno predati akreditive kralju Čarlsu III u Bakingemskoj palati.

Medij navodi da je više izvora potvrdilo da je Ferizi stigao u Britaniju kamionom kao ilegalni migrant, bez ikakvih identifikacionih dokumenata, nakon čega mu je dozvoljeno da ostane u zemlji dok se njegov slučaj razmatra.

Međutim, u maju 2000. godine oženio se Britankom Sarom Lenon, na osnovu čega je dobio dozvolu da boravi u Velikoj Britaniji na neodređeno vreme.

I pored toga što nikada nije radio u diplomatskoj službi, albanska vlada ga je u junu ove godine predložila za ambasadora.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je izrazilo zabrinutost u vezi sa imenovanjem Ferizija kada je predložen za ambasadora, ali su se iz ministarstva spoljnih poslova oglušili na to, piše Dejl mejl.

U biografiji novog albanskog ambasadora navodi se da je Ferizi matematičar i informatičar koji je studirao na Univerzitetu Oksford, a između 2006. i 2008. godine bio je finansijski analitičar u Džej Pi Morganu, nakon čega se preselio u SAD gde je radio kao naučni istraživač na univerzitetu u Njujorku i Stenfordu.

Bivša ministarka spoljnih poslova Albanije Edit Hardži rekla je da "nije diplomatski, moralno ili etički ispravno da neko ko je ilegalno ušao u Ujedinjeno Kraljevstvo bude imenovan za ambasadora".

- Posao ambasadora u Londonu je najvažniji i najprestižniji posle Vašingtona, ali Ferizi nema iskustva u diplomatskoj službi - istakla je Hardži.

Tokom poslednjih 10 godina, hiljade Albanaca je ilegalno ušlo u Veliku Britaniju, kamionima iz Kalea i malim čamcima preko Lamanša.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike