Hajka protiv Donalda Trampa ušla u kritičnu fazu: Šta znači odluka suda u Koloradu kojom mu je zabranjeno da učestvuje na izborima?

20.12.2023

21:13

0

Ova presuda mogla bi da ima veliki uticaj na izbore 2024. godine

Hajka protiv Donalda Trampa ušla u kritičnu fazu: Šta znači odluka suda u Koloradu kojom mu je zabranjeno da učestvuje na izborima?
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Vrhovni sud Kolorada presudio je da Donald Tramp nema pravo da se ponovo kandiduje za Belu kuću, navodeći kao razlog za to njegovu ulogu u napadu 6. januara. Ova presuda mogla bi da ima veliki uticaj na izbore 2024. godine.

Odluka uklanja Trampa sa republikanskih stranačkih izbora u Koloradu koji su zakazani za 5. mart, ali se očekuje da će uticati i na Trampov status na predsedničkim izborima planiranim za 5. novembar 2024. godine, a proizilazi iz retko korišćene odredbe američkog ustava poznate kao klauzula o pobuni.

U nastavku objašnjavamo šta bi sve to moglo da znači za bivšeg predsednika i sadašnjeg republikanskog kandidata.

Šta je klauzula o pobuni i zašto je iskorišćena?

Odluka Vrhovnog suda u Koloradu prva je kojom je kandidat označen kao nepodoban za Belu kuću prema ustavnim odredbama SAD.

Odeljak 3 14. amandmana, koji se takođe naziva klauzula o pobuni, zabranjuje bilo kome iz Kongresa, vojske, saveznih i državnih kancelarija, svima koji su se zakleli da će poštovati Ustav, da se posle toga „upuste“ u „ustanak ili pobunu“ protiv njega.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Ratifikovan 1868. godine, 14. amandman je pomogao da se osiguraju građanska prava za ranije porobljene ljude, ali je takođe imao cilj da spreči bivše zvaničnike Konfederacije da ponovo preuzmu vlast kao članovi Kongresa i da preuzmu vladu protiv koje su se upravo pobunili.

Sve veći broj pravnika kaže da se klauzula nakon građanskog rata odnosi na Trampa zbog njegove uloge u pokušaju da poništi predsedničke izbore 2020. i omete prenos vlasti na Džoa Bajdena ohrabrujući njegove pristalice da napadnu američki Kapitol.

- Opasnosti od toga da Trampu ikada bude dozvoljeno da se vrati na javnu funkciju upravo su one koje predviđaju tvorci odeljka 3 - rekao je Ron Fejn, pravni direktor Slobodnog govora za ljude, u nedavnom intervjuu za Gardijan.

Kako se to dogodilo?

Odluka doneta u utorak označava pobedu za zagovaračke grupe i glasače protiv Trampa, koji su postavili slične pravne izazove Trampovoj kandidaturi, pozivajući se na klauzulu o pobuni.

Slučaj je pokrenula grupa glasača iz Kolorada uz pomoć grupe „Građani za odgovornost i etiku“ iz Vašingtona, koja je tvrdila da Tramp treba da bude izbačen sa glasačkih listića zbog uloge u napadu 6. januara.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Odluka najvišeg suda u Koloradu poništila je raniju presudu sudije okružnog suda. Taj sudija je zaključio da Trampove akcije 6. januara predstavljaju podsticanje pobune, ali je rekao da mu se ne može zabraniti da se kandiduje, jer je nejasno da li klauzula obuhvata ulogu predsedništva.

Da li se ovo dešavalo ranije?

Odredba skoro nikada nije korišćena, naročito ne kada je u pitanju predsednik. Godine 1919. Kongres je odbio da postavi socijalistu u Kongres tvrdeći da je pružio pomoć neprijateljima zemlje tokom Prvog svetskog rata.

Prošle godine odredba je iskorišćena prvi put od tada, kada je sudija u Novom Meksiku zabranio funkciju komesaru ruralnog okruga koji je 6. januara ušao u Kapitol.

Prema odredbi, diskvalifikaciju mogu poništiti „dve trećine glasova svakog doma“.

Šta ovo znači za izbore?

Zasada se presuda iz Kolorada odnosi samo na predizbore republikanaca u toj državi koji će se održati 5. marta, što znači da se Tramp neće pojaviti na glasačkom listiću prilikom tog glasanje.

AP Photo/Godofredo A. Vásquez
 

Međutim, to bi moglo da utiče na Trampov status u državi kad se bude glasalo na opštim izborima 5. novembra.

Osim toga, presuda bi mogla da utiče na druge slučajeve širom SAD, jer vrhovni sudovi u Minesoti i Mičigenu razmatraju slične poteze.

Zastupnici su se nadali da će iskoristiti slučaj kako bi podstakli šire napore za diskvalifikaciju i potencijalno izneli to pitanje pred Vrhovnim sudom SAD.

Da li je Tramp već reagovao?

Tramp nije pomenuo odluku tokom mitinga u utorak uveče u Vaterlou u Ajovi, ali je njegova kampanja poslala mejl za prikupljanje sredstava pominjući „tiransku presudu“.

Njegovi advokati su u međuvremenu tvrdili da se jezik 14. amandmana ne odnosi na predsedništvo i obećali su da će se odmah žaliti na svaku diskvalifikaciju Vrhovnom sudu SAD, koji ima poslednju reč u ustavnim pitanjima.

Trampov advokat je tvrdio da pobuna 6. januara na Kapitolu nije bila dovoljno ozbiljna da se kvalifikuje za ovakvu presudu i da su sve reči koje je Tramp uputio svojim pristalicama tog dana u Vašingtonu bile zaštićene slobodom govora. Advokat je tvrdio da sudovi nemaju ovlašćenja da nalože da se Tramp skine sa glasačkog listića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike