Skandalozna odluka suda! Tramp ne može da učestvuje na izborima

20.12.2023

09:57

0

U nameri da dodatno sabotira nekadašnjeg lidera SAD sud je primenio retko korišćenu odredbu američkog Ustava

Skandalozna odluka suda! Tramp ne može da učestvuje na izborima
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Vrhovni sud Kolorada doneo je nesvakidašnju odluku kada je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa proglasio nepodobnim za Belu kuću zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, čime je on postao prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je suočen s takvom diskvalifikacijom.

Ova presuda se odnosi na republikanske stranačke izbore u Koloradu zakazane za 5. mart, ali se očekuje da će uticati na Trampov status na predsedničkim izborima planiranim za 5. novembar 2024. godine.

Sud je primenio retko korišćenu odredbu američkog Ustava koja zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju, a četiri sudije su podržale ovu odluku dok su tri bile protiv.

- Većina suda proglašava da je Tramp diskvalifikovan za položaj predsednika prema Odredbi 3 14. amandmana - navodi se u odluci suda.

Odluka Vrhovnog suda Kolorada predstavlja značajan preokret u odnosu na prethodnu odluku okružnog suda, koji je zaključio da Tramp može biti diskvalifikovan zbog podsticanja pobune, ali da nije jasno da li se ta odredba odnosi na položaj predsednika.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Ovim se otvara i mogućnost da Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država, najviša pravosudna instanca u zemlji, razmotri slučaj i donese konačnu odluku o Trampovoj sposobnosti da ostane u izbornoj trci.

Primena ove odluke odložena je do 4. januara, kako bi se dalo vremena za ulaganje žalbe, a Trampovi advokati najavili su da će se odmah žaliti Vrhovnom sudu, koji ima konačnu reč o ustavnim pitanjima.

Ovo je samo još jedan u nizu udara na Trampa otkad je odlučio da se kandiduje za predsedničke izbore naredne godine, a analitičari smatraju da se sudska hajka podizanjem nekoliko optužnica vodi protiv njega iz straha da bi mogao lagano da pobedi svakog protivkandidata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike