„Spremali su se za najgore, svi su se molili": Kako se odvijala drama sa ruskim avionom koji je prinudno sleteo u polje pšenice (VIDEO/FOTO)

13.09.2023

09:21

0

Hitna pomoć i ekipe vatrogasne službe i helikopter Ministarstva za vanredne situacije odmah su upućeni u područje sletanja, strahujući od ishoda, ali su na kraju svo na letu preživeli

„Spremali su se za najgore, svi su se molili": Kako se odvijala drama sa ruskim avionom koji je prinudno sleteo u polje pšenice (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

U avgustu 2019. godine avion Ural erlajnsa A321 izvršio je neverovatno prinudno sletanje u polje kukuruza u blizini Moskve nakon sudara sa jatom ptica, pri čemu su svih 233 putnika i članova posade preživelo. Skoro tačno četiri godine kasnije drugi avion iste avio-kompanije sleteo je na sličan način i bezbedno.

Erbas A320 kompanije Ural erlajns koji je leteo iz Sočija za Omsk prinudno je sleteo u polje pšenice oko 180 kilometara od sibirskog grada Novosibirska u utorak ujutro nakon što je imao kvar na hidraulici.

Nakon što je otkrila problem, zemaljska kontrola je prvobitno pokušala da preusmeri avion na međunarodni aerodrom u Novosibirsku, ali, u strahu da bi kočnice stajnog trapa mogle da pokvare pri sletanju, piloti su umesto toga doneli odluku da slete u retko naseljenu ruralnu oblast.

Hitna pomoć i ekipe vatrogasne službe i helikopter Ministarstva za vanredne situacije odmah su upućeni u područje sletanja, pripremajući se za najgore.

Ali zahvaljujući profesionalizmu pilota i posade aviona, svih 159 putnika i 6 članova posade izašli su iz nesreće gotovo potpuno nepovređeni, pri čemu je jedna osoba zatražila medicinsku pomoć zbog povišenog krvnog pritiska, druga je dobila napad astme, a još dvoje zadržano je zbog modrica.

Činilo se da je i sam A320 zadobio samo manja oštećenja, sa potpuno netaknutim trupom, krilima, pa čak i stajnim trapom, a putnicima i posadom koji su se evakuisali.

Vlasti u Novosibirsku i Omsku izvršile su pripreme za pružanje hitnog skloništa i prevoza putnicima, pri čemu su skoro svi putnici napustili mesto incidenta nakon lekarskih pregleda. Ural erlajns je obećao da će putnicima platiti 100.000 rubalja (oko 1.050 dolara) kao kompenzaciju za bilo kakvu nevolju koju su pretrpeli.

„Svi su se molili"

Jana, stanovnica Omska koja se vraćala iz Sočija zajedno sa sinom nakon odmora, ispričala je za Sputnjik da je atmosfera bila napeta, ali mirna nakon što su putnici obavešteni o nevolji u avionu i pripremljeni za teško sletanje.

- Rečeno nam je da ćemo sleteti u Omsk. Do sletanja nije došlo, odleteli smo za Novosibirsk. Onda su nam rekli da ćemo sleteti u slučaju nužde. Stjuardese su počele da nam pokazuju kako da se pravilno skupimo svi zajedno, šta da uradimo, objasnile nam proceduru oko izlaza u slučaju nužde. Svi su se molili, ja sam držala svoje dete - prisetila se ona.

Nakon sletanja „svi su brzo ustali, sišli niz stepenice aviona i potrčali“, rekla je Jana i dodala da sletanje nije bilo teško i da su putnici izašli iz aviona mirno i bez guranja. Posada je postupila veoma profesionalno tokom hitnog slučaja, a stjuardese su pomagale putnicima, uveravale ih i objašnjavale da će sleteti, rekla je žena.

Marija, druga putnica, rekla je za Sputnjik da je sletanje „prošlo sasvim dobro, možda čak i udobnije nego na aerodromu".

- Nije bilo neobičnih zvukova, nije bilo ni udara o tlo, desilo se veoma tiho - isprčala je ona.

Kada su svi izašli, prvo što su videli bilo je „polje pšenice“, priseća se žena.

Profimedia
 

- Prva misao mi je bila da mogu da pozovem majku i kažem joj da sam živa. Kada se sve ovo dešavalo u avionu, jedino sam razmišljala kako će se sve završiti - priznala je Marija, koja je takođe pohvalila posadu, rekavši da su uradili „savršen posao“.

Herojstvo pilota

Guverner Omska Vitalij Hocenko nazvao je pilote aviona „pravim herojima!" Ural erlajns je saopštio da su profesionalizam i koordinisane akcije pilota i stjuardesa omogućile da sletanje protekne bez tragičnih posledica.

Mediji su ubrzo saznali imena pilota. Komandant leta Sergej Belov je 32-godišnji karijerni pilot, rođen je u Tbilisiju 1990. godine i potiče iz porodice avijatičara. Belov deda je bio vojni pilot, služio je kao navigator eskadrile strateških nosača raketa Tu-16. Njegov otac je savladao niz sovjetskih putničkih aviona, uključujući Jak-40, Tu-134 i Tu-154, postavši komandir leta sa 28 godina. Otac mu je 1989. godine odlikovan Ordenom Crvene zastave rada za hrabrost i profesionalizam prilikom vanrednog poletanja sa aerodroma Odesa. Na kraju je radio kao instruktor u Ural erlajnsu zajedno sa svojim sinom.

Profimedia
 

- Jednostavno ne mogu da zamislim drugu profesiju za sebe i sanjam da nastavim čuvenu letačku dinastiju svoje porodice - citirao je Ural erlajns Sergej Belov u svojoj autobiografiji.

Drugi pilot se zove Eduard Semjonov. On je 56-godišnji karijerni avijatičar, završio je Vazduhoplovnotehničku tehničku školu civilnog vazduhoplovstva u Minsku i Uljanovski institut civilnog vazduhoplovstva. Za Ural erlajns radi od 2013. godine.

U avionu su bile i stjuardese Darija Glušakova (34), Ajša Gumetova (22), Dmitrij Kostiljev (31) i Dmitrij Rjabov (27).

Pretpostavlja se da je krivac za prinudno sletanje neispravan hidraulični sistem. Na konferenciji za novinare nakon incidenta generalni direktor Ural erlajnsa Sergej Skuratov objasnio je da je „zeleni” hidraulički sistem Erbasove zeleno-žuto-plave hidrauličke šeme, odgovoran za kontrolu leta, stajnog trapa, kočnice i upravljanje nosnim točkovima, imao kvar.

Profimedia
 

Istražni komitet Rusije i vazduhoplovne vlasti pokrenuli su istragu o incidentu, a inspekcije će obaviti Uralsko i zapadnosibirsko transportno tužilaštvo. Istražitelji obećavaju da će svoje nalaze objaviti kasnije.

Drugo čudesno sletanje u polje

Incident od utorka bio je drugi put u nešto više od četiri godine da je avion Ural erlajnsa prinudno sleteo na polje bez žrtava.

Dana 15. avgusta 2019. godine avion Erbas A321 Ural erlajnsa sa 226 putnika i sedam članova posade koji je leteo iz Moskve za Simferopolj prinudno je sleteo u polje kukuruza oko 35 km jugoistočno od Moskve nakon što je udario u jato galebova ubrzo po poletanju. Svi su preživeli, a 74 osobe su zadobile lakše povrede.

Profimedia
 

Predsednik Putin je odlikovao komandanta leta i drugog pilota A321 medaljama Heroja Rusije, a ostatak posade ordenom za hrabrost.

Nakon što su saznali za incident od utorka, učesnici Istočnog ekonomskog foruma, gde je Putin održao plenarni govor, ustali su i aplaudirali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike