Lukašenko optužio Zapad za rusofobiju, pa poručio: "Moramo da zaustavimo lude političare"

07.05.2024

23:55

0

Lukašenko je rekao da delovanje kolektivnog Zapada podriva temelje strateške stabilnosti i međunarodnih bezbednosnih institucija

Lukašenko optužio Zapad za rusofobiju, pa poručio: "Moramo da zaustavimo lude političare"
Aleksandar Lukašenko - Copyright Profimedia

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko održao je govor na svečanom skupu povodom Dana pobede. U njemu je zapadne političare optužio za agresivnu retoriku i rusofobiju. Prema rečima Lukašenka, zapadni lideri pokušavaju da odvuku pažnju stanovništva svojih zemalja od unutrašnjih problema, stvarajući imidž spoljnog neprijatelja.


Lukašenko je rekao da delovanje kolektivnog Zapada podriva temelje strateške stabilnosti i međunarodnih bezbednosnih institucija. Takođe je istakao da se NATO širi i dodao da zapadni političari sve češće pominju mogući nuklearni sukob.

„Želeo bih da još jednom sa ove govornice u ime miroljubivog beloruskog naroda da apelujem na stanovnike susednih i drugih država: moramo da zaustavimo lude političare i da im ne damo šansu da sav život na planeti pretvore u pepeo“, rekao je beloruski predsednik.

Ranije je Lukašenko optužio opoziciju koja je napustila zemlju za planove da zauzme Kobrinsku oblast u Belorusiji, koja se na jugu graniči sa Volinjskom oblasti Ukrajine. Prema njegovim rečima, za to nameravaju da se obrate NATO da pošalje trupe.

U februaru je beloruski lider izjavio da opozicija navodno namerava da anektira nekoliko regiona Rusije u slučaju njenog poraza u specijalnoj vojnoj operaciji. U zamenu, rekao je Lukašenko, opozicioni političari navodno žele da predaju deo beloruskih zemalja Poljskoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike