Čuje se dečiji plač u Roštanicama: Dunja je tek drugo dete rođeno u ovom selu od završetka proteklog rata

07.05.2024

23:43

0

Od 200 obnovljenih kuća od nekadašnjih hiljadu, samo u 80 domaćinstava se vratio život

Čuje se dečiji plač u Roštanicama: Dunja je tek drugo dete rođeno u ovom selu od završetka proteklog rata
Dunja Petrović - Copyright Printscreen/RTRS

U Rastošnici, nekada najbogatijem srpskom majevičkom selu sa oko 1.000 kuća koje su u minulom ratu potpuno razorene, ove godine stigla je prinova u domaćinstvu Petrovića. Dunja je tek drugo dete rođeno u ovom selu nakon proteklog rata. Oko 200 domaćinstava je obnovljeno, a meštani uglavnom žive od poljoprivrede.

Tri generacije pod jednim krovom, redak je prizor u selu Rastošnica. Na tome treba zahvaliti porodici Petrović u čiji dom je u februaru ušla Dunja, jedino dete u selu rođeno u poslednjoj deceniji.

Otac Branislav već pet godina radi kao terenski radnik po Evropi. Svaki drugi mesec je kod kuće, a sada i nešto duže jer je na porodiljskom odsustvu do januara 2025, prenosi Srpskainfo.

Od 200 obnovljenih kuća od nekadašnjih hiljadu samo u 80-ak domaćinstava se vratio život. Vidosav Petrović napustio je Švajcarsku da bi branio rodno selo u koje se među prvima vratio.

- Dobio sam traktor od Vlade Srpske 2002. godine i to mi je mnogo pomoglo da opstanem ovde. Trenutno imam 80 ovaca, obrađujem 20 dunuma zemlje, imam 20 košnica pčela i voćnjak na 200 dunuma zemlje - priča Vidosav.

 

 

Rastošnica je pre rata pripadala Zvorniku, a sada opštini Sapna u Federaciji BiH. Prostire se na 50 kvadratnih kilometara i čini 33 odsto opštine Sapna.

Ovo mesto uz jezero Snježnicu obiluje prirodnim blagodetima, pa se mještani nadaju da bi u selu mogla ponovo da se čuje dečija graja, prenosi RTRS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike