Vojska Mjanmara pomilovala Aung San Su Ći po pet tačaka: U zatvoru će biti šest godina manje, ali je i dalje čekaju decenije iza rešetaka

01.08.2023

15:47

0

Vodila je zemlju pet godina pre nego što je pritvorena nakon što je njena stranka ponovo izabrana na izborima protiv opozicije koju podržava vojska

Vojska Mjanmara pomilovala Aung San Su Ći po pet tačaka: U zatvoru će biti šest godina manje, ali je i dalje čekaju decenije iza rešetaka
Su Ći - Copyright AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Vladajuća vojna hunta Mjanmara pomilovala je Aung San Su Ći po pet tačaka za koje je ranije bila osuđena, smanjivši duge kazne izrečene svrgnutoj, demokratski izabranoj liderki nakon što su generali preuzeli kontrolu nad tom državom jugoistočne Azije.

Pomilovanje je najavila Aung Lin Dve, sekretarka vladajućeg tela režima, a dalje detalje potvrdio je izvor sa direktnim saznanjem o slučaju.

Među pet optužbi za koje je pomilovana su krivična dela klevete, zakoni o prirodnim katastrofama, zakoni o izvozu i uvozu i zakon o telekomunikacijama u zemlji, rekao je izvor za CNN.

Portparol vojske Mjanmara Zav Min Tun rekao je da će zatvorska kazna Su Ći biti smanjena za šest godina.

Nejasno je koliko godina Su Ći sada treba da provede u zatvoru.

Su Ći se svakako i dalje suočava sa nekoliko decenija bez slobode. Od kraja 2022. godine, 78-godišnjakinja je osuđena na ukupno 33 godine zatvora, uključujući tri godine teškog rada, zbog višestrukih osuda, uključujući izbornu prevaru i primanje mita.

Profimedia
 

Su Ći je vodila Mjanmar pet godina pre nego što je bila svrgnuta sa vlasti i pritvorena nakon što je njena stranka ponovo izabrana na izborima protiv opozicije koju podržava vojska.

Armijski general Min Aung Hlaing preuzeo je vlast u februaru 2021. godine, okončavši kratki eksperiment Mjanmara sa demokratijom, zatvorivši više opozicionih ličnosti i gurnuvši osiromašenu naciju jugoistočne Azije u građanski sukob koji traje do danas.

Bitke između vojske i grupa otpora odvijaju se svakodnevno širom zemlje. Vazdušni i kopneni napadi na ciljeve koje vojska naziva „terorističkim“ dešavaju se redovno i u njima je stradaleo nekoliko hiljada civila, često uključujući i decu, prema posmatračkim grupama.

Vojna hunta je spalila čitava sela, a škole, klinike i bolnice su uništene, prema lokalnim grupama za praćenje.

Su Ći, koja je decenijama bila u kućnom pritvoru tokom vladavine prethodne vojne hunte i koja je bila simbol protivljenja decenijama vojne vladavine, negirala je sve optužbe protiv nje, a grupe za ljudska prava i međunarodni posmatrači kažu da su osude protiv nje bile politički motivisane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike