Vojna hunta u Mjanmaru pred izbore raspustila stranku koju je zbacila s vlasti: Kasne sa raspisivanjem, očekuju se nemiri

29.03.2023

11:42

0

Popularna nobelovka Su Ći (77) je među desetinama članova NLD-a koji su zatvoreni nakon puča i osuđena je na 33 godine zbog više tačaka optužnice

Vojna hunta u Mjanmaru pred izbore raspustila stranku koju je zbacila s vlasti: Kasne sa raspisivanjem, očekuju se nemiri
mjanmar - Copyright AP Photo/Peter Dejong, File

Vojna vlada Mjanmara raspustila je zbačenu vladajuću partiju bivše liderke Aung San Su Ći i 39 drugih partija, objavili su u utorak državni mediji, što je usledilo nakon neuspelih pokušaja da se registruju za izbore kakako bi produžili svoju vladavinu.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) je među desetinama parlamentarnih partija koje su ozbiljno oslabljene vojnim udarom 2021. na izabranu vladu Su Ći i gušenjem protesta protiv vladavine vojne hunte.

Izbori, za koje nije objavljen datum, biće održani usred produbljene krize u Mjanmaru, gde se vojska bori na više frontova kako bi slomila vojske etničkih manjina i pokreta otpora formiranog da se suprotstavi smrtonosnom gušenju neslaganja protiv puča.

U direktnom prenosu kasno u utorak, državna televizija Miavadi saopštila je da su se 63 stranke registrovale na lokalnom ili nacionalnom nivou i imenovala 40 partija koje su automatski raspuštene zbog neuspeha da se prijave do isteka roka u utorak.

Gotovo je izvesno da će na izborima pobediti Partija solidarnosti i razvoja Unije (USDP), vojni zastupnik kojeg je NLD slomio na izborima 2015. i na izborima 2020. koje su generali na kraju poništili, navodeći neodređene nepravilnosti.

Popularna nobelovka Su Ći (77) je među desetinama članova NLD-a koji su zatvoreni nakon puča i osuđena je na 33 godine zbog više tačaka optužnice za korupciju, kršenje zakona o državnim tajnama i podstrekavanje, između ostalih zločina.

Aung San Su Ći; Profimedia
 

Tun Miint, visoki zvaničnik NLD-a, rekao je da se stranka nikada ne bi registrovala za izbore dok su mnogi njeni članovi u zatvoru ili „uključeni u revoluciju“.

Nelegitimni izbori

Vlada nacionalnog jedinstva u senci (NUG), koju je hunta proglasila „teroristima“, rekla je da vojska nema ovlašćenja da održi izbore koji bi, kako je navela, bili lažni.

- Političke partije koje poštuju želje naroda nisu se registrovale - rekao je njihov portparol Kjau Za.

Šef hunte Min Aung Hlaing pozvao je u ponedeljak međunarodne kritičare da stanu iza njegovih pokušaja da „obnovi demokratiju".

AP Photo/Peter Dejong
Min Aung Hlaing

Izbori bi vratili Mjanmar u kvazicivilni demokratski sistem za koji stručnjaci kažu da vojska može da kontroliše dok NLD nije u igri.

Prema aranžmanu o podeli vlasti koji je naveden u ustavu, vojsci su zagarantovana tri ministarska portfelja, četvrtina svih zakonodavnih mesta i pravo učestvovanje u odluci ko će biti nominovan za predsednika.

Ričard Horsi, viši savetnik Međunarodne krizne grupe, rekao je da su izbori opasni za zemlju.

- Većina stanovništva se žestoko protivi izlasku na izbore kako bi se legitimisala kontrola vojske, tako da ćemo videti jačanje nasilja ako režim pokuša da nametne glasanje, a grupe otpora pokušaju da ga poremete - rekao je Horsi, koji je u Mjanmaru 15 godina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike