Sedmica u svetu: Napad na Krimski most, upad u Severnu Koreju i buktinja u Grčkoj

23.07.2023

21:15

0

Svet je nastavio da se kuva zbog visokih temperatura, u Indiji su poplave odnosile živote, a u SAD su Hanter Bajden i Donald Tramp bili udarne vesti

Sedmica u svetu: Napad na Krimski most, upad u Severnu Koreju i buktinja u Grčkoj
Copyright Tanjug/Ap/Ross D. Franklin/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin /Efrem Lukatsky/Profimedia

U nedelji za nama (17-23. jula) vojska Ukrajine izvršila je novi napad na Krimski most, američki vojnik je ilegalno ušao u Severnu Koreju, a u Grčkoj su divljali požari. Svet je nastavio da se kuva zbog visokih temperatura, u Indiji su poplave odnosile živote, a u SAD su Hanter Bjaden i Donald Tramp bili udarne vesti.

Napad na Krimski most i prekid sporazuma o žitu

Sedmica je počela vešću o još jednom napadu Ukrajine na Krimski most, koji je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao terorističkim napadom, pojavile su se i fotografije na kojima se vide posledice dve eksplozije, a zašto je Krimski most toliko važamn Rusima možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Profimedia
 

Rusija je suspendovana sporazum o žitu u ponedeljak, zbog čega je Zapad negodovao, Kremlj je optužio Ukrajinu da je prehrambene koridore koristila u vojne svrhe, a Putin je naglasio da bi Moskva mogla da se vrati dogovoru ako se ispune njeni uslovi

Rusija je optužila SAD da su planirale testiranje neregistrovanih lekova na ljudima, vojska je izvela grupni udar visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su pripremani teroristički napadi protiv Rusije bespilotnim čamcima, a hakeri su objavili rute ovih čamaca.

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izneo je svoj plan za okončanje sukoba u Ukrajini u roku od 24 sata, predsednik Brazila istakao je da je svet umoran od sukoba na istoku Evrope, a Putin je izjavio da je politika Zapada pogrešna i da šteti čitavim narodima.

Američki prebeg u Severnu Koreju

Profimedia
 

Nedugo pošto je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una Kim Jo Džong upozorila SAD da izbegavaju nepromišljena delovanja, američki državljanin je ilegalno ušao u njenu zemlju, gde je uhapšen. Od tada mu se gubi svaki trag, ispostavilo se da je bio vojnik, a šta sve do sada znamo tom slučaju možete pročitati u analizi potala 24sedam.

Dinamično u Americi

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je poznat po brojnim pehovima, ponovo je pokazao da su za njega stepenice državni neprijatelj broj jedan, dok je otkriveno da je FBI znao da priča o laptopu njegovog sina Hantera nije ruska dezinformacija.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Tramp je istakao da Tajna služba sigurno zna čiji kokain je nađen u Beloj kući, da bi krajem nedelje dobio povratni udarac kada je saopšteno da će suđenje bivšem predsedniku početi u maju 2024.

Nesnosna vrućina

Evropa se borila sa veoma visokim temperaturama, posebno je na udaru bila Italija, dok je Akropolj u Grčkoj morao da obustavi rad tokom najtoplijih sati, a zašto je toplotni talas "Kerber" pogodio naš kontinent i koliko dugo će trajati možete pročitati u analizi portala 24sedam.

AP Photo/Nam Y. Huh
 

NASA je predvidela da će ovo biti najhladnije leto do kraja naših života, SZO je pozvala na hitnu akciju zbog klimatske krize, a naučnici su upozorili da bi ovaj mesec mogao da bude najtopliji ikada, a sledeća godina još paklenija. U Kini je izmereno čak 80 stepeni, a kako bi nesnosne vrućine mogle da utiču na godišnje odmore i letovanja možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Poplave i nepogode

Profimedia
 

Poplave koje su pogodile sever Indije stigle su do zidova legendarnog Tadž Mahala, a zbog klizišta je život izgubilo bar 27 ljudi. Tornado je uništio Fajzerovu fabriku u SAD, a snažna oluja pogodila je Italiju, gde se takođe formirao tornado.

Požari

U Grčkoj su na nekoliko lokacija planuli požari, a posebno dramatično je bilo u blizini Atine, ali i na Rodosu, gde su se u petak delimično utišali, da bi se preko noći u subotu ponovo pojačali. Pojavili su se i veoma dramatični snimci, turisti su pešaka sa koferima u rukama bežali pred vatrom, a izvršena je i najveća evakuacija posetilaca u istoriji zemlje.

Profimedia
 

Na drugoj strani sveta, u Kanadi, gorelo je skoro 600 požara van kontrole, da bi je u subotu pogodile i poplave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike