Princ Endru uhvaćen u laži: Video se sa Epstajnom dok je bio u pritvoru, a evo kako je pokušao to da sakrije

22.07.2023

09:15

0

Novi dokumenti otkrivaju istinu koju je britanski vojvoda pokušao da zaobiđe

Princ Endru uhvaćen u laži: Video se sa Epstajnom dok je bio u pritvoru, a evo kako je pokušao to da sakrije
Copyright Profimedia

Britanski princ Endru posetio je Džefrija Epstajna dok je pedofil bio u kućnom pritvoru zbog seksualnih delikata, navodi se u novim sudskim dokumentima.

Oni su u suprotnosti sa Endruovim 2019. da je tajkuna video samo jednom otkako je izašao iz zatvora, u decembru 2010.

U mejlu poslatom 14. juna te godine Epstajn navodi: „Endrju je baš sedeo pored mene na večeri", dok se u sudskim dokumentima navodi da je vojvoda bio kod bolesnog tajkuna dok je još bio u kućnom pritvoru u svojoj kući na Floridi zbog seksualnih delikata.

Endru je u intervjuu za Njuznajt tvrdio da je Epstajna sreo samo jednom, u decembru 2010. godine, nakon što mu je prestala kazna od 13 meseci zatvora, izrečena 2008. godine.

Princ je rekao voditeljki Emili Mejtlis da je otišao kod pokojnog finansijera u Njujork samo da bi prekinuo prijateljstvo sa njim.

Međutim, prema sudskim dokumentima, njih dvojica su večerali u junu te godine, dok je Epstajn bio pod 12-mesečnim kućnim pritvorom i ostali su u kontaktu nakon toga.

Steve Parsons/Pool Photo via AP, File
 

Neimenovana Epstajnova žrtva je, kako navodi britanski Miror, rekla: „Endruova priča o tome zašto je video Džefrija nakon što je odslužio kaznu uvek je bila sumnjiva. Ali osim što ste optuženi za zlostavljanje Virdžinije Džufri, ovo je najgora tvrdnja do sada. Dokazi pokazuju da je Endru posetio Džefa dok je bio u kućnom pritvoru. Princ je sigurno mislio da su njegove tajne sigurne nakon što je Džefri umro, ali sada ga proganjaju iz groba. Federalci bi trebalo da slušaju".

Spenser Kuvin, advokat tri Epstajnove žrtve, dodao je: „Kao predstavnik Epstajnovih žrtava, duboko sam zgrožen Endruovim ponašanjem. Njegovi postupci su pokazali potpuno nepoštovanje žrtava i potpuni nedostatak pristojnosti. Njegovi postupci su doneli sramotu kraljevskoj porodici. Kralj bi trebalo da se trudi da se što više udalji od svog brata."

Prepiska sa bankarom i Endruovo negiranje

Sudski dokumenti iz građanskog postupka koji je pokrenula vlada Američkih Devičanskih ostrva protiv JP Morgana u Njujorku detaljno opisuju sastanak milijardera sa vojvodom. Niz mejlova koje je Epstajn napisao tadašnjem izvršnom direktoru bankarskog giganta Džesu Stejliju pokazuje kako je delovao kao posrednik između njih dvojice.

U jednom, poslatom 14. juna 2010, tajkun je rekao bankaru: „Endrju je baš sedeo pored mene za večerom. Pokušaćemo da se povežemo ove nedelje. Ima li reči o M? Ovo je zabavno". Nije poznato ko je ili šta je M.

Printscreen/Youtube/ABC News (Australia)/ATA Images
 

Epstajn je bio u zatvoru jer je nagovarao maloletnicu za prostituciju, a policija Floride ga je istražila 2006. godine.

Prema sudskim dokumentima, Endru je kontaktirao Epstajna tri meseca ranije.

Oni navode: „15. aprila 2010. Epstajn je napisao princu Endrjuu, vojvodi od Jorka ’Džes Stejli će biti u Londonu u četvrtak 22. Mislim da bi trebalo da se nađete ako ste u gradu’".

Na to mu je „princ Endrju odgovorio da nije slobodan, ali da će želeti da poseti Njujork u bliskoj budućnosti".

U intervjuu za Njuznajt, Mejtlis je pitala Endrua: „2008. godine on [Epstajn] je osuđen za traženje i pribavljanje maloletnice za prostituciju i bio je u zatvoru. On je bio vaš prijatelj, kako ste se osećali u vezi s tim?"

Vojvoda je odgovorio: „Pa, prekinuo sam kontakt sa njim nakon što sam saznao da je pod istragom, a to je bilo kasnije 2006. godine, i nisam ponovo bio u kontaktu sa njim sve do 2010".

Mejtlis je dodala: „Dakle, niste u kontaktu?“, a Endru je odgovorio: „Nismo u kontaktu". Komentarišući vojvodinu posetu Epstajnu u Njujorku u decembru 2010, Mejtlis je upitala: „Da li je to bio jedini put da ste ga videli nakon što je osuđen?“

Profimedia
 

Endru je odgovorio: „Da, da." Pritisnuvši ga dalje, upitala je: „Da li ste ga videli ili ponovo razgovarali s njim?“ Vojvoda je odgovorio: „Ne“. Mejtlis je još jednom podvukla: "Nikad od tada?" i dobila odgovor „Ne".

Endrua je optužila Epstajnova žrtva „tinejdžerskog seksa” Džufri da je spavao sa njom u Velikoj Britaniji i Americi i da ju je na to prisilio ozloglašeni tajkun.

Vojvoda i njegov pravni tim oštro su demantovali njene tvrdnje, ali joj je Endru na kraju platio prijavljenih 5 miliona funti u martu 2022, nakon nagodbe sa njom, prema kojoj nije prihvatio nikakvu odgovornost.

Unakrsne optužbe

Endru (63) i dalje nije razgovarao sa agentima FBI-ja koji ispituju Epstajnovo zlostavljanje i one koji su mu to omogućili.

Advokati Američkih Devičanskih ostrva navode da je JP Morgan bio „saučesnik u zločinima Džefrija Epstajna“, tvrdeći da je seksualni predator davao zvaničnicima novac, savete i usluge u zamenu za skretanje pogleda kada je trgovao mladim ženama koje su bile zlostavljane.

Prema sudskom podnesku, Devičanska ostrva traže najmanje 145 miliona funti odštete od banke zbog njenih veza sa Epstajnom, koji je tamo držao novac od 1998. do 2013. godine.

Profimedia
 

U protivtužbi banka optužuje zvaničnike teritorije da su uzimali novac od Epstajna u zamenu za ignorisanje onoga što radi.

Epstajn, kome je saučesnica bila Britanka iz visokog društva Gislejn Maksvel, ubio se u zatvoru u avgustu 2019. dok je čekao suđenje. Maksvel (61) je prošle godine osuđena na 20 godina zatvora zato što mu je obezbeđivala tinejdžerke za zlostavljanje.

Hronologija

Sredina 1990-ih: Vojvoda od Jorka upoznaje se sa Epstajnom preko njegovo prijateljstvo sa Gislejn Maksvel.

1999: Endru ugošćuje Epstajna i njegovu pratnju u Balmoralu.

April 2000: Endru i Maksvel su viđeni na odmoru sa Epstajnom u klubu Mar-a-Lago Donalda Trampa na Floridi.

Jun 2000: Epstajn i Maksvel prisustvuju zabavi u zamku Vindzor koju je priredila kraljica povodom Endruovog 40. rođendana.

Decembar 2000: Endru priređuje rođendasku žurku Maksvelovoj u Sandringemu. Epstajn je prisutan.

Božić 2000: Endru napušta godišnje okupljanje kraljevske porodice da bi se pridružio Maksvelovoj i Epstajnu na Tajlandu za Novu godinu.

Mart 2001: Epstajnova „seksualna robinja“ Virdžinija Džufri odvezena je u London da se sastane sa Endruom i on je fotografisan sa rukom oko njenog struka. Džufri tvrdi da su imali seks, što Endru negira.

Profimedia
Princ Endru, Virdžinija Džufri i Gislejn Maksvel

2006: Epstajn je optužen po više tačaka za nezakonite seksualne radnje sa maloletnicom.

2008: Epstajn je osuđen na 18 meseci zatvora, odslužio je 13 i pušten je u kućni pritvor.

Jun 2010: Građanski slučaj iz 2023. predstavlja dokaze da je Endru večerao sa Epstajnom. Elektronske poruke takođe pokazuju da su bili u kontaktu.

Decembar 2010: Endru se nalazi sa Epstajnom i fotografisan je sa njim u Central Parku.

Januar 2015: Endruovo ime pominje se u američkim sudskim dokumentima vezanim za Epstajna. Palata poriče ikakvo nedelo.

Jul 2019: Epstajn je uhapšen pod optužbom za seksualnu trgovinu decom.

10. avgust 2019: Epstajn je izvršio samoubistvo u zatvoru čekajući suđenje.

Novembar 2019: Endru daje intervju za Njuznajt o svom prijateljstvu sa Epstajnom.

9. avgust 2021: Vojvodu je tužila Džufri tvrdeći tvrdi da ju je zlostavljao kad je imala 17 godina, što je on poricao.

30. decembar 2021: Gislejn Maksvel je proglašena krivom za seksualnu trgovinu, nabavljanje i doterivanje maloletnica za Epstajna.

Mart 2022: Princ Endru pristaje na nagodbu od više miliona funti sa Virdžinijom Džufri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike