Vikiliks dokumenti: Depeše otkrile brojne pikanterije o svetskim liderima - ko je bio Betmen, a ko je voleo flamenko?

19.07.2023

09:19

1

Pojedine opaske zvaničnika su bile prilično uvredljive, otkriveno je zahvaljujući Vikiliksu

Vikiliks dokumenti: Depeše otkrile brojne pikanterije o svetskim liderima - ko je bio Betmen, a ko je voleo flamenko?
Copyright Profimedia

Kada je Vikiliks 2010. objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata i diplomatskih depeša, otkrilo se i šta pojedini zvaničnici i svetski lideri misle jedni o drugima.

Betmen i Robin

U vreme kada je Dmitrij Medvedev bio predsednik Rusije, u jednoj depeši iz američke ambasade u Moskvi je pisalo da je on samo "Robin, a Putin je Betmen".

Mnogi američki zvaničnici su verovali da je Vladimir Putin jedini pravi vođa države i da će on sam odlučiti da li će Medvedev služiti i drugi mandat.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Medvedev i Putin

U nekoj drugoj depeši, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je naveo jednom američkom zvaničniku da je lično video da Medvedev nije mogao da donese određene odluke bez daljeg odobrenja.

"Ludi Mugabe"

U američkim depešama je svojevremeno stajalo i da lider Zimbabvea Robert Mugabe "pokazuje duboko neznanje o ekonomskim pitanjima" i da budalasto veruje da mu njegovih 18 doktorata daju autoritet da suspenduje zakone ekonomije.

Američke diplomate su isticale da postoje dva Mugabea. Jedan je ludi starac koji ima mlađeg saradnika koji mu pomaže pri važnim sastancima, a drugi je fizički i mentalno spreman i šarmantan lider koji ima potpunu kontrolu nad svim frakcijama u partiji.

AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi, File
Robert Mugabe

Haos zvani Berluskoni

U američkim diplomatskim depešama, koje je objavio Vikiliks, moglo se videti i mišljenje da je partijanje došlo glave italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju.

Jednu depešu je poslao ambasador Dejvid Torn u oktobru 2009, a napisao je da su rastuća lista skandala, štetne sudske odluke i zdravstveni problemi oslabili Berluskonija.

Citiran je i viši italijanski zvaničnik koji je izjavio da je Berluskoni "fizički i politički slab".

Pomenut je dugogodišnji Berluskonijev prijatelj Đampjero Kantoni koji je istakao da je zabrinut za njegovo zdravlje i da su "nedavne lekarske analize pokazale potpuni haos".

U to vreme je premijer prolazio i kroz težak razvod od Veronike Lario, a suočavao se i sa optužbama da je na razuzdanim zabavama ugostio i brojne maloletnice.

AP Photo/Alessandra Tarantino, File
Silvio Berluskoni

- Lider Severne lige Umberto Bosi, komentarišući Berluskonijeve probleme, rekao je ambasadoru da su mu ličnosti iz sveta organizovanog kriminala najverovatnije postavile zamku kada je reč o pojedinim seks-skandalima - pisalo je u jednoj depeši.

Osim toga, zapadni zvaničnici su neko vreme analizirali i prijateljski odnos koji je Berluskoni imao sa ruskim predsednikom Putinom.

- Putinova porodica je u dugim posetama Berluskonijevoj porodičnoj vili na Sardiniji, na Berluskonijev račun - stajalo je u poruci iz maja 2009.

"Psihopatski tipovi"

Severnokorejski vođa Kim Džong Il je opisan kao čudan, star i debeo, koji "voli da popije", a "sve je više neodlučan nakon infarkta i drugih zdravstvenih problema".

Vodeći kineski zvaničnik koji se sa njim sastao u decembru 2010. je izvestio da zbog svog pogoršanog zdravlja Kim ima tendenciju da "obrće politike" i da se njegovi saradnici često rukovode sopstvenim načelima jer vođa ne može da donese jasne i čvrste odluke. Naglašeno je i da se razliite frakcije bore za Kimovu pažnju.

AP Photo/Vincent Yu
Kim Džong Il

Nekadašnji premijer Singapura Li Kuan Ju Severnokorejce je opisao kao "psihopatske tipove" koji za vođu imaju "mlohavog starog momka".

- Samo je pitanje vremena kada će doživeti još jedan infarkt. Naredni lider možda neće imati isti želudac kao njegov otac ili deda. Možda neće biti spreman da gleda kako ljudi umiru kao muve - zapisane su reči bivšeg premijera.

Gadafijev flamenko

U američkim depešama libijski vođa Muamer Gadafi je opisan kao živahna i ekscentrična figura koja pati od ozbiljnih fobija, uživa u flamenku i trkama konja, impulsivno reaguje i podjednako iritira prijatelje i neprijatelje.

Dokumenti su pokazali da je Gadafi često ismevan na Zapadu, ali da su ga u pojedinim delovima Afrike posmatrali sa strahopoštovanjem. Brojni lideri su se protivili njegovim idejama o "sjedinjenim državama Afrike".

Profimedia
Muamer Gadafi

Navodno, Gadafi je imao strah od boravka na višim spratovima i nije voleo da leti preko vode.

Posebno se pominje raskalašan život njegovih naslednika, poput sina Hanibala koji je navodno u Švajcarskoj pretukao jednog slugu, zbog čega su bili ugroženi diplomatski odnosi Tripolija i Berna.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike