Pakao tek počinje: Nasini naučnici kažu da će ovaj jul biti najtopliji mesec ikada, 2023. najvrelija godina, a 2024. oboriće sve rekorde

21.07.2023

15:27

0

Toplotni talasi kojima trenutno svedočimo posledica su opšte toplote širom sveta, posebno u okeanima, kažu stručnjaci

Pakao tek počinje: Nasini naučnici kažu da će ovaj jul biti najtopliji mesec ikada, 2023. najvrelija godina, a 2024. oboriće sve rekorde
Toplotni talas - Copyright AP Photo/Ross D. Franklin, File

Ekstremno visoke temperature širom planete nisu iznenađenje, kažu Nasini vrhunski naučnici, koji veruju da postoji „šansa od 50 odsto“ da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, a da će sledeća verovatno biti još toplija.

Jul 2023. verovatno će biti najtopliji mesec zabeležen u „stotinama, ako ne i hiljadama godina“, rekli su Nasini vrhunski naučnici na okruglom stolu sa novinarima, upozoravajući da će se vrućina samo pogoršavati.

- Svedoci smo promena bez presedana širom sveta. Toplotni talasi u SAD, Evropi i Kini ruše rekorde levo, desno i u sredini. Ovo nije iznenađenje - rekao je Gevin Šmit, direktor Nasinog Godard instituta za svemirske studije.

Jun 2023. već je bio najtopliji jun u istoriji, a jul će verovatno biti najtopliji mesec u celini.

- Iz nauke znamo da ljudske aktivnosti, pre svega emisije gasova staklene bašte, nedvosmisleno izazivaju zagrevanje koje vidimo na našoj planeti - rekla je Kejt Kelvin, glavni naučnik Nase i viši savetnik za klimu.

Ovo je samo početak

Nasini naučnici su pojasnili da su podaci koje je institut prikupio i analizirao već ukazali na to.

Profimedia
Ventilator u Rimu pored kog zastaju mnogi pregrejani građani

- U poslednje četiri decenije temperatura je rasla iz decenije u deceniju - rekao je Šmit.

Američka svemirska agencija poslednji put je videla takav skok temperatura u julu i avgustu 2016. zbog esktremnog El Ninja u zimu 2015-2016.

Toplotni talasi kojima trenutno svedočimo posledica su opšte toplote širom sveta, posebno u okeanima.

- Temperature površine mora su rekordne, čak i van tropskih krajeva, već mnogo meseci. I predviđamo da će se to nastaviti, a razlog zbog kog to mislimo jeste to što nastavljamo da šaljemo gasove staklene bašte u atmosferu - rekao je Šmit.

On je rekao da je mogućnost da će 2023. godina biti najtoplija do sada "50 odsto", kao i da je moguće da će je nadmašiti 2024, za koju se očekuje da će biti još toplija zbog uspona El Ninja. Drugi naučnici su dali 80 odsto šanse da 2023. bude najtoplija zabeležena.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike