Dramatični snimci požara u Grčkoj! Vatra "besni", gore kuće, najteža situacija u mestima Lagonisi i Lutraki (VIDEO)

17.07.2023

20:54

0

Najdramatičnija situacija trenutno je oko Lutrakija, gde vatrogasci i stanovnici očajnički pokušavaju da zaustave vatru

Dramatični snimci požara u Grčkoj! Vatra "besni", gore kuće, najteža situacija u mestima Lagonisi i Lutraki (VIDEO)
požar ostavio pustoš na Atici - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

U Grčkoj su u proteklih 24 sata zabeležena čak 81 požar, a najteža situacija trenutno je na Atici, prema informacijama koje prenose grčki mediji.

Vatrogasne ekipe, uz podršku policije, vojske i drugih hitnih službi, kao i lokalnog stanovništva, hrabro se bore da stave pod kontrolu ove snažne požare koji su se rapidno širili usled jakih vetrova.

Kako pišu grčki mediji, situacija je neizvesna oko Lutrakija, a dramatična u Lagonisiju, gde je vatra, navodno, zahvatila i kuće.

 

 

Prema prvim informacijama, iz određenih područja je naređena evakuacija.

Građani i turisti iz Lagonisija se mole da krenu u pravcu Atine.

 

 

Nadležni kažu da je požar krenuo da se širi i ka obližnoj Saronidi, i da vatra više nije pod kontrolom.

 

 

Na nekim područjima, zbog snažnog vetra, vatra se brzo širila i prešla čak 12 kilometara za samo dva sata. Najdramatičnija situacija trenutno je oko Lutrakija, gde vatrogasci i stanovnici očajnički pokušavaju da zaustave vatru i spreče njeno dalje širenje ka rafinerijama.

Evakuacija je naređena na pojedinim mestima, a spasilačke ekipe su uspele da izvuku stare i nemoćne ljude iz ugroženih područja, kao i da spasu veliki broj ugroženih životinja.

 

 

Vatrogasne službe ističu da se vodi velika bitka s vremenom, jer noću nije moguće koristiti helikoptere i avione za gašenje požara, koji igraju ključnu ulogu u ovim akcijama.

 

 

Prema grčkim medijima, požari su zahvatili kako stambene, tako i privredne objekte, ali za sada nije precizirano koliko je njih uništeno od strane vatre.

 

 

Situacija je i dalje izuzetno ozbiljna, a vatrogasci i ostale hitne službe neumorno rade na suzbijanju požara. Građani su pozvani da budu oprezni, prate uputstva nadležnih vlasti i pruže podršku svima koji se bore protiv ovih razornih požara.

Dervenohorija: Ljudski zid koji sprečava da plamen dopre do Parnite

U Beotiji je podignuta uzbuna zbog požara koji je izbio u Panakto Derbenohorionu, u Beotiji, u blizini granice sa Atikom. Na tom području deluje 105 vatrogasaca , 3 grupe pešaka, 30 vozila, dok iz vazduha deluje 7 aviona i 4 helikoptera.

Kako je saopštila Vatrogasna služba, vatra ne preti stambenom naselju, ali se vatrogasna jedinica pojačava kako bi sprečila mogućnost širenja požara na Parnitu.

Istovremeno, upućena je poruka sa broja 112 meštanima tog kraja u kojoj se poziva da se pridržavaju instrukcija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike