U Kanadi bukti skoro 600 požara van kontrole! Zemlja se bori sa najgorom vatrenom sezonom u poslednjih nekoliko decenija (VIDEO)

18.07.2023

16:58

0

U ponedeljak je u ovoj severnoameričkoj državi gorelo preko 900 aktivnih požara

U Kanadi bukti skoro 600 požara van kontrole! Zemlja se bori sa najgorom vatrenom sezonom u poslednjih nekoliko decenija (VIDEO)
Copyright Profimedia

Broj šumskih požara u Kanadi koji su klasifikovani kao „van kontrole“ skoro je dostigao 600, prema nacionalnom posmatraču. Zemlja proživljava svoju najgoru sezonu požara u poslednjih nekoliko decenija.

Prema kanadskom Međuagencijskom centru za šumske požare, u ponedeljak je u zemlji bilo preko 900 aktivnih požara, od kojih je 599 bilo van kontrole. Još 104 vatrogasci su „uspevali da obuzdaju“, dok se 204 smatralo pod kontrolom.

Britanska Kolumbija je najteže pogođena provincija jer je u njoj trećina aktivnih požara, prema statistikama Centra. Požari su opustošili 10,7 miliona hektara širom zemlje tokom ove požarne sezone, a prijavljeno ih je više od 4.200 ove godine.

Područje je najveće od kada je su podaci počeli da se prikupljaju 1980-ih. Prethodni rekord je postavljen 1995. godine, kada je u Kanadi izgorelo preko 7 miliona hektara.

Situacija se pogoršava od sredine maja, kada je nivo nacionalne spremnosti podignut na najvišu moguću tačku prvi put 2023. Otava je prošle godine izbegla bilo kakvu sličnu mobilizaciju snaga za suzbijanje šumskih požara.

Ranije ovog meseca dim iz Kanade je putovao na jug i prekrio delove SAD gustom izmaglicom, a dim je stigao čak i do Evrope.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike