Vatra se približila Atini, turisti beže iz Grčke: Požar se za samo dva sata proširio 12 kilometara, kuće izgorele, deca evakuisana (VIDEO)

17.07.2023

23:41

0

Autor: M. Vu.

Na snimcima koji su objavljeni, može se videti kako vatra bukti, a gusti dim se uzdiže u vazduh dok vatrogasci pokušavaju da obuzdaju požar

Vatra se približila Atini, turisti beže iz Grčke: Požar se za samo dva sata proširio 12 kilometara, kuće izgorele, deca evakuisana (VIDEO)
stravične scene iz Grčke - Copyright Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Dva razorna požara zahvatila su priobalne gradove u Grčkoj, dok se zemlja suočava s drugim toplotnim talasom. Pod uticajem jakih vetrova, šumski požari su brzo se širili kroz dva grada blizu Atine, uništavajući kuće i prisiljavajući hiljade ljudi na bekstvo. Deca iz letnjeg kampa, smeštenog oko 80 kilometara zapadno od Atine, takođe su evakuisana.

Na snimcima koji su objavljeni, može se videti kako vatra bukti, a gusti dim se uzdiže u vazduh dok vatrogasci zajedno s lokalnim stanovništvom hrabro pokušavaju da obuzdaju požar.

Naređenja za evakuaciju izdata su za najmanje šest primorskih zajednica dok su se šumski požari približavali obali, a udari vetra dostizali su brzinu od 70 km/h.

 

 

Jedan od požara, navodno izazvan, izbio je u blizini sela Kuvaras, oko 27 kilometara jugoistočno od Atine.

Prema izveštajima, najmanje pet kuća je teško oštećeno u tom požaru koji je zahvatio i popularno letovalište Lagonisi, kao i Anavisos.

 

 

U borbu protiv požara uključeno je oko 200 vatrogasaca, podržanih avionima, helikopterima i vojnicima grčke vojske.



Portparol grčke vatrogasne službe, Joanis Artopojos, izjavio je na televizijskom brifingu da se zbog snažnog vetra požar proširio na 12 kilometara za samo dva sata. Upozorio je da će i utorak biti veoma težak dan s visokim rizikom od požara.

 

 

Policija je privela jednu osobu zbog sumnje da je podmetnula požar, a istraga je u toku.

U međuvremenu, oko 1.200 dece iz letnjeg kampa i stanovnici rehabilitacionog centra evakuisani su zbog još jednog požara koji je izbio u blizini primorskog letovališta Lutraki, zapadno od Atine, blizu drevnog grada Korinta.

Ove godine postoji velika zabrinutost među zvaničnicima zbog sušne zime koja je stvorila povoljne uslove za požare u Grčkoj.

Zemlja se takođe suočava s drugim toplotnim talasom, a meteorolozi predviđaju nove rekorde visokih temperatura u delovima južne Evrope, uključujući Španiju i Italiju.

Očekuje se da će toplotni talas biti intenzivan i da će trajati do avgusta.

Premijer Grčke, Kirijakos Micotakis, koji je nedavno ponovo izabran, izrazio je svoju zabrinutost zbog požara i pripisao ih klimatskim promenama. Dok putuje na samit lidera u Briselu, izjavio je da je prvi dan leta bio izuzetno težak te da se očekuje da će se takvi događaji nastaviti, što je rezultat intenziviranja klimatske krize.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike